ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΚΟΖΑΝΗ – ΠΑΤΡΑ – ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΛΑΜΙΑ

Ισχυρές βροχές σημειώνονται από το πρωί του Σαββάτου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας. Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά), σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ήδη η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα από την Αχαϊα μέχρι και την Μακεδονία, με τα συνεργία της Πολιτικής Προστασίας να είναι επί ποδός. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες από την Ήπειρο, όπου το γεφύρι Τριαντάφυλλου στο δρόμο από Μπαλντούμα προς Μεγάλη Γότιστα κατέρρευσε. Η γέφυρα κόπηκε στα δύο από την ένταση της βροχόπτωσης και τα ορμητικά νερά, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων, προβλήματα στους δρόμους, πτώσεις δέντρων και βράχων, είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε Πάτρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Εύβοια και Γιάννενα.

Η γέφυρα στον Άραχθο λύγισε στο πέρασμα της κακοκαιρίας. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα…

kakokaria1

kakokairia2

Ορμητικοί χείμαρροι πέρασαν μέσα από σπίτια

Έντονη βροχόπτωση και χιόνια που πλήττουν την Δυτική Φθιώτιδα προκάλεσαν υπερχείλιση του Σπερχειού και των παραποτάμων του. Την ίδια ώρα, χείμαρροι πέρασαν ακόμη και μέσα στα σπίτια, στην Πτελέα.

katastrofi1

katastrofi2

Κοζάνη¨: Πλημμύρισε και νεκροταφείο στα Αλωνάκια

Οι ουρανοί άνοιξαν και στην Κοζάνη με τις πλημμύρες να είναι αναπόφευκτες ακόμα και μέσα σε νεκροταφεία…

Η ισχυρή και παρατεταμένη βροχόπτωση και ένα κανάλι, που ξεχείλισε είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες Αλωνακίων, Σκήτης και Ξηρολίμνης του Δήμου Κοζάνης.

Πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή, ενώ δεν γλίτωσαν και τα κοιμητήρια στην κοινότητα Αλωνακίων, που βυθίστηκαν στην κυριολεκτικά κάτω από το νερό. Η ορμή του νερού ήταν τόσο μεγάλη που βρήκε δίοδο, φτάνοντας με ορμή στην Επαρχιακή Οδό Κοζάνης Καστοριάς.

Συνεργεία του Δήμου έφτασαν στο σημείο και με την βοήθεια μηχανημάτων κατοίκων των Αλωνακίων απομάκρυναν τα φερτά υλικά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

kozani arxioki

Αιτωλοακαρνανία: Εκκενώσεις περιοχών στο Μεσολόγγι και τη Ναυπακτία λόγω κακοκαιρίας

Τα προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας…

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς.

Νωρίτερα όπως δήλωσε «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

EKKENOSI

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαρειάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr, λίγο πριν τις 19.00 δόθηκε εντολή στους κατοίκους της Βαρειάς να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή. Τονίζεται πως έχει ληφθεί πρόνοια για τη μεταφορά, την διαμονή και την σίτισή τους.

Ήδη, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και ιδιωτών επιχειρούν σε όλα τα επίφοβα σημεία. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν απεγκλωβισμούς και ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Θεσπρωτία: Πανοραμική εικόνα μετά τις πλημμύρες

Η μεγάλη ποσότητα νερού που έχει πέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Θεσπρωτία, είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από τον ποταμό Αχέροντα ο οποίος έχει δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή της Γλυκής, ξεχείλισε σε πολλά σημεία και ο ποταμός Καλαμάς.

Το ποτάμι έχει ξεχειλίσει στη περιοχή των αρχαίων Γιτάνων, πάνω από το υδροηλεκτρικό φράγμα, όπως και στην περιοχή του κάμπου της Βρυσέλας. Στην περιοχή της σκάλας Φιλιατών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού τα νερά του ποταμιού έχουν κατακλύσει το δρόμο.

zthesprotia 2048x1294

Το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί και στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, στο χωριό Κορύτιανη, όπου τα νερά έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος και όσο περνάει η ώρα τα νερά του ποταμού Καλαμά όλο και φουσκώνουν.

Σύμφωνα με το thespro.gr, προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχές και στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Μαυροματίου, από καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. Ήδη στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα οποία απομακρύνουν τους βράχους από το δρόμο.

Η κακοκαιρία σαρώνει και την Αττική

Ο καιρός έχει «δείξει τα δόντια του» όμως και στην Αττική, με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στα Νότια Προάστια. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα όσα καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου με δημοσιογράφο που βρέθηκε στον Φλοίσβο.

Πολύ δυνατός αέρας και μεγάλα κύματα «σφυροκοπούν» επίσης Βοτσαλάκια, Πειραϊκή και το λιμάνι του Πειραιά.

dikaiologitika.gr με πηγές: trikalaola.gr, thebest, lamiareport, ΑΠΕ -ΜΠΕ, karditsalive

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ