ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ – ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Επανέρχεται με νέα δήλωση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Β. Κόκκαλης 

Εμμένει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης στο αίτημά του, που εκφράζει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, για δραστικά μέτρα στήριξης του επιχειρείν που πλήττεται από τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητεί να μην αξιωθεί από την πολιτεία η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Από τον προηγούμενο μήνα, με Αναφορά (αριθμ. πρωτ. 477/ 19.11.2021) που υπέβαλλα προς το Υπουργείο Οικονομικών, μετέφερα το επιτακτικό αίτημα της αγοράς και του εμπορικού κόσμου, μέσω της κοινής επιστολής της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας και των επιχειρηματικών φορέων της Π.Ε. Λάρισας, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη στις επιχειρήσεις, που ακόμη πλήττονται οικονομικά, παρά το γεγονός της λειτουργίας τους. Η απάντηση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο ήταν ασαφής και παραπλανητική και την γνωστοποιώ προς γνώση του επιχειρηματικού κόσμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσα από μια διαρκή διαδικασία αξιολόγησης και εκτίμησης των παραμέτρων που επηρεάζουν κάθε φορά την αγορά, προχωρεί κατά περίπτωση στις εκάστοτε προσαρμογές με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό στον οποίο μπορούν να επηρεαστούν οι διάφοροι κλάδοι της αγοράς και γίνεται κάθε προσπάθεια για εξομάλυνση των όποιων ανισοτήτων και πάντα στο πλαίσιο των εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID – 19».

Καμία απάντηση για το καίριο αίτημα για μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχορήγηση, για Προκήρυξη νέου κύκλου μη επιστρεπτέας προκαταβολής, για απαλλαγή των επιχειρήσεων των δημοτικών τελών που πλήττονται άμεσα από τα νέα μέτρα, για διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσα στην πανδημία, για επιδότηση του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις, για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις από όλους τους παρόχους ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

Ήδη με σημερινή του επιστολή και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά τη μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ώστε οι 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν και γιατί όχι να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.
Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. σημειώνει ότι το επιστρεπτέο ποσό, από πλευράς των επιχειρήσεων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του De Minimis.

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, που έχει διαμηνυθεί πολλαπλώς στον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να μην ζητηθεί η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα, στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και μάλιστα εν μέσω νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν να επιστρέψουν, έστω και με δόσεις, τα συγκεκριμένα ποσά.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ