ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 20ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, οι μαθητές όλων των τάξεων, του 20ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ενημερώθηκαν, συζήτησαν και υλοποίησαν βιωματικές δράσεις, που στόχο είχαν την καλλιέργεια ενσυναίσθησης, το μετασχηματισμό στερεοτυπικών, δυσλειτουργικών αντιλήψεων και την αλλαγή στάσεων απέναντι στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Η αίθουσα του Τμήματος Ένταξης, για μια εβδομάδα (3-10 Δεκεμβρίου), μετατράπηκε σε ένα πολύβουο συνεργατικό, ομαδικό, εργαστήρι συζήτησης, κατάθεσης συναισθημάτων, σκέψης, προβληματισμού, αναστοχασμού και δημιουργίας.
Αφού ανιχνεύτηκαν και καταγράφηκαν οι αρχικές τους αντιλήψεις οι μαθητές:

⮚ Μπήκαν στη θέση των ατόμων με κινητική αναπηρία, συζήτησαν για τα εμπόδια που κάνουν τη ζωή τους δύσκολη ( όπως: κατάληψη θέσεων πάρκινγκ αναπήρων), ζωγράφισαν με το στόμα και το πόδι και ανακοίνωσαν στην ολομέλεια το βίωμά τους.

⮚ Μπήκαν στη θέση των ατόμων με προβλήματα ακοής, μέσα από τα αντίστοιχα βιωματικά παιχνίδια, προσπάθησαν να κάνουν χειλεανάγνωση (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία), να συστηθούν στη νοηματική γλώσσα και αποτύπωσαν μηνύματα σε μπαλόνια με χειρομορφές.

⮚ Μπήκαν στη θέση των ατόμων με προβλήματα όρασης, προσπαθώντας να κινηθούν στο χώρο με δεμένα μάτια. Αναζήτησαν βοήθεια, έμαθαν πότε και με ποιο τρόπο συνοδεύουμε ένα άτομο με πρόβλημα όρασης. Έκαναν αναγνώριση προσώπου μέσω της αφής, έγραψαν μηνύματα σε καρτέλες και μπαλόνια χρησιμοποιώντας το αλφάβητο Braille.

⮚ Ζήτησαν κι έλαβαν πληροφορίες για το φάσμα του αυτισμού, για τα άτομα με νοητική αναπηρία, για το σύνδρομο Down, για τις δυσκολίες μάθησης, για τις Ψυχικές παθήσεις.

⮚ Το βίωμα οι σκέψεις, οι προβληματισμοί, ο αναστοχασμός και το συναίσθημα των μαθητών, αποτυπώθηκε σε κάθε ολομέλεια. Μέσα από μια αναστοχαστική ματιά και κριτική οπτική, οι μαθητές δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι όσα έμαθαν θα τα μεταφέρουν “στους γονείς”, “στους παππούδες”, “σε αδέρφια”, “σε φίλους”, “σε συγγενείς”, “σε γείτονες”, ακόμα και σε “άτομα λιγότερα οικεία”, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρόλο των διακτινιστών της υπεράσπισης της διαφορετικότητας, στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας κοινωνίας σεβασμού και αποδοχής, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.

Το συντονισμό των δράσεων είχαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής κ.κ. Φωτεινή Γκουντουβά (Τμήμα Ένταξης) και Σιώμος Κων/νος (Παράλληλη Στήριξη), για τις τάξεις: (Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ). Τα μέλη της ΕΔΥ, κ.κ. Μίνα Κουφούλη (Ψυχολόγος) και Μαρία Ντάμπου (Κοινωνική λειτουργός) συντόνισαν τις δράσεις στην Α΄ & Γ΄τάξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ