Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΗ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η παρέμβαση του Χρ. Κέλλα σε διεθνές φόρουμ

Στο φόρουμ του διευρωπαϊκού δικτύου Civinet Ελλάδας – Κύπρου, στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη 120 δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις και 6 περιφέρειες, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με θέμα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε πως η βιώσιμη κινητικότητα συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει τα συγκεκριμένα πεδία σε εθνικές προτεραιότητες και θα καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να επιτευχθούν οι στόχοι σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και το 2050.

Ο εθνικός κλιματικός νόμος έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση και έχουν δοθεί κίνητρα για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης και την ενεργοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο από τη Βουλή μαζί με ρυθμίσεις για τη μικροκινητικότητα, την αναγκαιότητα των οποίων είχαμε επισημάνει στο πλαίσιο της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας».

Ο Χρήστος Κέλλας ανέδειξε τις προτάσεις της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, σημειώνοντας:

«Πέραν των ΣΒΑΚ και της συνδρομής της αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή εθνικού σχεδίου οδικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Επιτροπής μας, η Βουλή ψήφισε:

• Την αναβάθμιση της οδικής εκπαίδευσης στα σχολεία, με τη μετάβαση του μαθήματος οδικής ασφάλειας, από την ελεύθερη ζώνη διδασκαλίας, στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών.

• Τη σύσταση των Μητρώων Εισαγόμενων Οχημάτων και Εποπτών ΚΤΕΟ για την αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους.

• Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εξέτασης και απόκτησης άδειας οδήγησης.

• Την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για υπαίτια πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου.

• Στο κοντινό μέλλον αναμένεται να έρθει στη Βουλή η τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.»

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέφερε πως, τη δεκαετία 2010-2020, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ, που πέτυχε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των θανάτων στην άσφαλτο κατά 50%, καταγράφοντας μείωση 54% και, ειδικότερα, 17% την τελευταία διετία, με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία να ακολουθούν, αντιστοίχως, με 44%, 43% και 42%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στάθηκε στο 36%.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, παρά την πρόοδο, η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη οκτάδα των κρατών της Ευρώπης με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, επισημαίνοντας πως «καμία ζωή δεν αναπληρώνεται» και ότι οι θετικές στατιστικές επιδόσεις πρέπει να πεισμώσουν όλες τις κυβερνήσεις ώστε να καταστήσουν υλοποιήσιμο εις βάθος χρόνου το «Όραμα Μηδέν», δηλαδή την εξάλειψη των θανάτων στην άσφαλτο.

Ο Λαρισαίος Βουλευτής σημείωσε, ακόμη, πως το «Όραμα Μηδέν» εντάσσεται στο πλαίσιο της στοχοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που σχετίζονται με τις μεταφορές, κατά 60% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στη χρήση βιώσιμων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές, τη μετατόπιση κατά 50% των οδικών εμπορευματικών ταξιδιών σε σιδηροδρομικές και πλωτές μεταφορές και την ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Επιπλέον, τόνισε πως, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα βήματα που καλείται να πραγματοποιήσει η ΕΕ σε σχέση το «Όραμα Μηδέν», συνιστάται η συντήρηση των υποδομών των κρατών-μελών και η καλύτερη διασύνδεση της περιφέρειας με τα αστικά κέντρα, αφού το 54% των θανάτων σε τροχαία συμβαίνει στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε πως, στη νέα σύνοδο, η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας θα εστιάσει σε θέματα υποδομών, ιατρικής φροντίδας μετά το ατύχημα και συμπαράστασης των θυμάτων καθώς και στη βιωσιμότητα των μεταφορών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ