ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλη Κόκκαλη

«Η χορήγηση κινήτρων για πράσινη ενέργεια αποτελεί την λύση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ρεύματος» σημειώνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Τ. κ Βασίλης Κόκκαλης.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί την κυβέρνηση για άμεση λήψη μέτρων, συμπληρώνοντας πως «αγροτική οικονομία, πρέπει να επιβιώσει σε ένα δυσμενές περιβάλλον και η Πολιτεία, πρέπει να της χορηγήσει τα μέσα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Από την πρώτη περίοδο της πανδημίας, εστιάζαμε με ερωτήσεις και προτάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημικής και οικονομικής κρίσης στον αγροτικό κόσμο. Τότε το Υπουργείο, με μια κοντόφθαλμη και πρόσκαιρη πολιτική, απαντούσε ότι ο αγροτικός κόσμος δεν πλήττεται συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας και υιοθέτησε την λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ήδη όμως δύο χρόνια μετά η βασική και θεμελιώδης συνέπεια σε ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία στον αγροτικό τομέα, έχει διπλασιάσει το κόστος αγροτικού ρεύματος για τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Στην αύξηση αυτή περιλαμβάνεται η αύξηση που συνδέεται με την τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Έφτασε λοιπόν η ώρα της αλήθειας, η ώρα που ο αγροτικός κόσμος χάνει το ήμισυ της παραγωγής του για να πληρώσει τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, ενώ το πλέον δυσοίωνο είναι ότι δεν πρόκειται για μια παροδική αύξηση αλλά για μη αναστρέψιμη αύξηση.

Τα ημίμετρα – ασπιρίνες της αναστολής πληρωμών που αντιστοιχούν σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) μέχρι τον Μάρτιο του 2022, περισσότερο εμπαίζουν παρά στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο. Απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες για δομική και ριζική εξάλειψη της μάστιγας της αύξησης του αγροτικού ρεύματος. Απαιτείται να ανοίξει ο θεσμικός διάλογος για την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχορήγηση – επιδότηση προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ετεροεπαγγελματίες, δίνοντας τους επενδυτικά κίνητρα για κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος, ώστε να αυτοπαράγουν την ηλεκτρική ενέργεια, που καταναλώνουν για την παραγωγή τους, δηλαδή να επιτευχθεί στον αγροτικό κόσμο ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

Η αγροτική οικονομία, πρέπει να επιβιώσει σε ένα δυσμενές περιβάλλον και η Πολιτεία, πρέπει να της χορηγήσει τα μέσα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ