ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΧΑΜΕΝΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ” ΤΟΥ ΡΕΖΑ ΓΚΟΛΑΜΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας σας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου “Χαμένες Ταυτότητες” του Ρεζά Γκολαμί, των εκδόσεων “Τόπος”. Ο Ρεζά Γκολαμί είναι Αφγανός πρόσφυγας στην Ελλάδα από τα 17 χρόνια του.

Στο βιβλίο του «Χαμένες Ταυτότητες» καταθέτει τη μαρτυρία όσων έζησε όταν έφυγε από την Καμπούλ για το Πακιστάν, σε ηλικία δέκα ετών και επέστρεψε για να δραπετεύσει εκ νέου στο Ιράν και από εκεί να κάνει το μεγάλο άλμα, να έρθει μέσω διακινητών με μια φουσκωτή βάρκα στη Μυτιλήνη και μία εβδομάδα αργότερα να βρεθεί στην Αθήνα, το 2006.

Ένας σύγχρονος περιπλανώμενος Οδυσσέας που όμως δεν τον περίμενε καμιά Ιθάκη, παρά εκείνη που δημιούργησε ο ίδιος σε μια ξένη χώρα, την Ελλάδα, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο το 2011 και την ελληνική υπηκοότητα το 2016.

Στις Χαμένες Ταυτότητες μας αφηγείται την ιστορία του: την παιδική ηλικία του σε μια χώρα διαλυμένη από εμφύλιους πολέμους και φυλετικές διαφορές, και τις μεταναστεύσεις του πρώτα στο Πακιστάν κι ύστερα στο Ιράν, ώσπου το 2006, σε ηλικία δεκαεπτά ετών, κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του, γραμμένη χωρίς μελοδραματισμούς και κατηγορώ, δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει οριστικά και αμετάκλητα γιατί η προοπτική μιας ξεφούσκωτης βάρκας που θαλασσοδέρνεται στα κύματα μοιάζει για τον πρόσφυγα με ταξίδι προς την ελευθερία.

«Το βάθος της ταλαιπωρίας που βίωσα δεν υπάρχει λέξη για να του δώσει μορφή. Για να γίνει κανείς φάλαινα πρέπει να πιει θαλασσινό νερό, να γευτεί τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει κάθε ιστορία. Συνήθως στη ζωή έχουμε επιλογές, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ζήσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου ζωή, δίχως επιλογή, δίχως όνειρα»

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 19.00 στον κοινωνικό χώρο paratod@s Φαρμακίδου 4.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου, φιλόλογος και συγγραφέας και ο συγγραφέας Ρεζά Γκολαμί

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ