Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Θωμάς Ντιντιός

Η εθελοντική δράση των ανθρώπων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πηγή ζωής, αφού συμβάλει μόνο θετικά στην ανάπτυξη και τις ικανότητες των ατόμων.
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε αυτή την μεγάλη πράξη ανθρωπιάς, αρκεί να ακούσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να κατανοήσουμε τα οφέλη για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Ο εθελοντισμός δεν διαχωρίζεται σε φύλο και σε ηλικία, είναι απλώς μια στάση ζωής για τον καθένα μας με πολλές ανεκτίμητες αξίες, όπως είναι η κοινωνική συμμετοχή, η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία.

Οι πολίτες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, με μόνο κοινό το περίσσευμα ψυχής για προσφορά. Είναι ενεργά και συνειδητοποιημένα άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να προσφέρουν απλόχερα τον ελεύθερο τους χρόνο προς όφελος των συνανθρώπων τους, χωρίς να περιμένουν να λάβουν κανένα αντάλλαγμα.

Η προσφορά της εθελοντικής δράσης έχει πολλές μορφές όπως (νομική βοήθεια, ενημέρωση θεμάτων, δωρεά αίματος, υγειονομικές φροντίδες, ψυχαγωγία, αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων) και πολλά άλλα.

Ένα μεγάλο προνόμιο του εθελοντισμού είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης και η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης, γιατί το κάθε άτομο γεμίζει τη ζωή του με χαρά και νόημα και βελτιώνει καθημερινά τις κοινωνικές δεξιότητές του.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τα εθελοντικά σωματεία αυξάνονται συνεχώς μετρώντας εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, δείχνοντας την τάση της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας για προσφορά, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που βιώνει η ανθρωπότητα.

Ίσως τελικά ο εθελοντισμός στις μέρες μας είναι το μόνο ‘καράβι’ που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα, αρκεί να βγάλουμε όλοι κάποια στιγμή από μέσα μας τον καλό μας εαυτό και να ασχοληθούμε μαζί του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ