Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη και άλλοι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας σχετικά με το δυσβάσταχτο βάρος από τις ασφαλιστικές οφειλές που καλείται να σηκώσει ο εμπορικός κλάδος, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής :
«Ομολογουμένως, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κλάδος έχει σηκώσει στις πλάτες του το βάρος σχεδόν όλης της πανδημικής κρίσης, έχοντας υποστεί, ίσως, τις μεγαλύτερες συνέπειες από όλους τους άλλους κλάδους.
Για πολλοστή φορά, ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις του κλάδου, τη στιγμή, μάλιστα, που διανύουμε την αγοραστική εορταστική περίοδο. Σημειωτέον ότι ο τζίρος των περσινών Χριστουγέννων ήταν σχεδόν μηδενικός, λόγω της παρατεταμένης καραντίνας και των lockdowns, των περιορισμών και των απαγορεύσεων, των μεθόδων clickaway και click –inside, τα οποία, στην πράξη, δεν οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων.
Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προς τον Υπουργό Εργασίας, σχετικά με σημαντικές εκκρεμότητες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, η οποία απηχεί συνολικά τις θέσεις όλων των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων αλλά και Συλλόγων και Σωματείων Καταστηματαρχών της χώρας, επισημαίνεται πληθώρα προβλημάτων στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα κυριότερα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο είναι οι συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι απολεσθείσες ρυθμίσεις και οι δυσχερείς διαδικασίες διαβίβασης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Είναι σαφές ότι το βάρος των ασφαλιστικών οφειλών για τον εμπορικό κλάδο αποδεικνύεται δυσβάσταχτο, καθώς η ψήφιση του ν. 4821/2021 δεν έχει εξομαλύνει την κατάσταση που αφορά τόσο τις εντασσόμενες οφειλές όσο και τις αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι εν λόγω οφειλές έχουν εξαιρεθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπαχθεί ούτε ο φετινός φόρος εισοδήματος(ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ χρήσης 2020) ούτε ο φετινός ΕΝΦΙΑ.
Σε όλη αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις επιχειρήσεις, έρχεται να προστεθεί και δημοσίευμα για την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και σαφώς καταδεικνύει τη σημαντική αλλαγή που επήλθε στις αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού τον τελευταίο χρόνο, σε συνδυασμό με την μεγάλη επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι η φετινή εορταστική περίοδος, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο απουσίας Χριστουγεννιάτικων αγορών, βρίσκει τον εμπορικό κλάδο της χώρας με συσσωρευμένα χρέη και ανεξόφλητους λογαριασμούς. Σε μια ύστατη προσπάθεια, οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα πασχίζουν να αναπληρώσουν τα χαμένα εισοδήματα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ο άνθρωποι του εμπορίου, κινδυνεύουν με αφανισμό, παρά το γεγονός ότι, με συνέπεια και υπευθυνότητα, τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, ενώ, μέχρι σήμερα, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τα καταστήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να συμπεριλάβει όλες τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, να μεριμνήσει τάχιστα, για την επίσπευση της ορθής μεταβίβασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟκαθώς και να παρατείνει την ημερομηνία οριστικοποίησης της ρύθμισης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο».