ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΤΟ Μ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στο Μ. Μοναστήρι του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη ο πρόεδρος της ΤΚ Μ. Μοναστηρίου Δ. Βλαϊδης αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης των 45 ανδρών.

“…Γυρίζουμε 78 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 45 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.

Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Μ. Μοναστήρι, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε:

“Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λιούπας εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, οι αντιδήμαρχοι Ι. Πινάκα και Αλ.Χονδρονάσιος οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Ακριβούλης, Ι. Ζαχαριάς, Γ. Καρυούδης, Αθ. Μακρόπουλος, Αθ. Μούσιος, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Αθ. Παλιοβάιος, οι ΤΣ Μ. Μοναστήριου Δ. Καμηλούδη, Π. Κυρούδης και Χ. Γκαβλιαρούδης, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητού Φρουράς Λαρίσης αντισυνταγματάρχης Γ. Οικονομίδης, ο αντιπύραρχος, διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Γ. Βαρδάτσικος και ο εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων Σ. Γκουγκούδης. Χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ Χρήστος Κέλλας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ