ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε και χτες στα κεντρικά και βόρεια, με τη θερμοκρασία να αγγίζει σχεδόν τους -9 ⁰C σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα στον Αγ. Παύλο Ημαθίας έφτασε τους -8.7 χτες νωρίς το πρωί, όπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ.

Και μπορεί η κακοκαιρία να υποχώρησε σταδιακά ήδη χτες, μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Κρήτης μέχρι χτες το απόγευμα, σύμφωνα πάλι με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ, με το μεγαλύτερο ύψος να μετράται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων στους 66 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Τα Χριστούγεννα
Μέχρι την Παρασκευή «πάλευαν» 2 μετεωρολογικά σενάρια να κυριαρχήσουν. Το ένα ήθελε τις ψυχρές αέριες μάζες από τη ΒΑ. Ευρώπη να συνεχίσουν να επικρατούν στη χώρα μας, φέρνοντας κρύο και χιόνια και το άλλο πιο ήπιο καιρό και άνοδο θερμοκρασίας, με πιθανότητα περίπου 60-40, αντίστοιχα.

Πλέον, υπάρχει ανατροπή στα στοιχεία των τελευταίων ωρών και φαίνεται να επικρατεί το 2ο σενάριο, δηλαδή ναι μεν συννεφιά και ασθενή φαινόμενα βροχών και χιονιού (σε πολύ ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας) καθόλη την εβδομάδα μέχρι και ανήμερα τα Χριστούγεννα, όμως στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τίποτα δε θα θυμίζει την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, αλλά μάλλον στην άνοιξη με τον υδράργυρο να ανεβαίνει ακόμα και στους 18-20 βαθμούς…!

Δευτέρα 20/12
Στα δυτικά, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα έχουμε λίγη συννεφιά με σύντομες βροχές και λίγα χιόνια αυτήν την ώρα ορεινά της Κρήτης και από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι βοριάδες μόνο σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα φτάνουν πρόσκαιρα τα 6-7 μποφόρ και ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, έως 13-15 βαθμούς στα κεντρικά και νότια. Έχουμε βέβαια παγετό τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρό στα βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ

Συννεφιά από το βράδυ, βοριάδες τοπικά έως 5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 13 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καλός καιρός, βοριάδες 4-6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 10 βαθμούς.

Τρίτη 21/12
Κατά διαστήματα λίγες συννεφιές με τοπικές βροχές και ίσως στο Α. Αιγαίο καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά, με γρήγορη βελτίωση στα δυτικά και βόρεια και από το
απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα. Εξασθενημένοι βοριάδες, που μόνο το πρωί στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 8-10 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια, στα υπόλοιπα έως 11-13 και έως 14-16 στα νησιά, ενώ θα έχουμε παγετό στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρό στα κεντρικά και τα βόρεια.

Τετάρτη 22/12
Ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Πέμπτη 23/12
Καλός καιρός στα βόρεια και ασθενείς βροχές στα κεντρικά
και νότια, ενώ θα πέσουν κι άλλο οι βοριάδες και θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία.

Παραμονή και Ανήμερα των Χριστουγέννων
Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων στα δυτικά θα έχουμε τοπικές βροχές (τα Χριστούγεννα και λίγες καταιγίδες), λίγα χιόνια στα ορεινά, καθώς και λίγες βροχές στο Ανατολικό και Ν. Αιγαίο, ενώ θα γυρίσουν οι άνεμοι σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν στα 6-7bf και θα ανέβει η θερμοκρασία αρκετά.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

ertnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ