ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ 3ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Απόφαση για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, με προσανατολισμό την πραγματοποίηση δυναμικών, πολύμορφων, και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, πήραν οι εκπρόσωποι 11 ομοσπονδιών και δεκάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας, που συμμετείχαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, το μεσημέρι της Κυριακής..

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Στην αρχή της σύσκεψης χαιρέτισε ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος στάθηκε στον κοινό αγώνα που πρέπει να έχουν εργάτες και αγρότες, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλεμπόρους, βιομηχάνους, κυβερνήσεις, ΕΕ, «που οδηγούν στη φτώχεια τη μικρή αγροτιά και αντίστοιχα ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα κέρδη τους.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, υπήρξε απαγορευτικό στον απόπλου των πλοίων και δεν μπόρεσαν να παρεβρεθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, τη Λέσβο και αλλού. Ταυτόχρονα στην σύσκεψη τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία

Στους δρόμους του αγώνα γιατί είναι οξυμένα τα προβλήματα μας

Παρουσιάζοντας την εισήγηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, επισήμανε πως, «βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα όχι εθιμοτυπικά, αλλά γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ποτέ δεν κατέβασε τη σημαία του αγώνα, είναι διεκδικητικό, δεν είναι κίνημα συναλλαγής, δεν βγάζει φωτογραφίες με τον υπουργό για να εξυπηρετούνται κάποια ατομικά ιδιοτελή συμφέροντά μας, δεν επιλέγει αντίπαλο και κυβέρνηση για το πότε θα κάνει κινητοποιήσεις, επιλέγει μόνο να αντισταθεί απέναντι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμά μας. Απέναντί μας έχουμε τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το πλαίσιο πάλης και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» μας»

Παρουσιάζοντας μεγάλα προβλήματα των αγροτών ξεχώρισε τα εξής:

· Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

· Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής.

· Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, με το «επιχείρημα» ότι δεν το επιτρέπουν οι «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού».

· Η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τα εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας στα χωριά, την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία στις πόλεις.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση

Σχολίασε την θέση της κυβέρνησης, ότι «οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των αγροτών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, «δίνουν 32 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματός μας από τα μέτρα που παίρνουν για την πανδημία. Εχουν κάνει σημαία τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών. Η κυβέρνηση, στη λογική «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά, αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες! Εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη».

Σε σχέση με τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ, αλλά και παλιότερα για επιστροφή φόρου ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο με ένα ποσό που φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, από τη μία τόνισε πως, «πρόκειται για ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις που έχουν γίνει και συνεχίζονται στον τομέα της ενέργειας», από την άλλη, «φανερώνουν την πίεση που α μπορούν να ασκήσουν οι αγώνες μας».

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να μείνουμε στα χωράφια μας, για να καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε

Στη συνέχεια επισήμανε πως «διαχρονικά έχουμε απέναντί μας όλες τις κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε προκοπή από μιαν άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα των λίγων. Γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν οι αγώνες μας. Με τα τρακτέρ στους δρόμους, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είχαμε κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο και πολλά άλλα που σταματήσαμε ή καθυστερήσαμε. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα χωρίς τους αγώνες που δίνουμε εδώ και 25 χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν μας έδωσε τίποτα, όλα τα κερδίσαμε στο δρόμο και με τα μπλόκα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε προκοπή ούτε από τη σημερινή , ούτε από μιαν άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, των λίγων.»

Σε αυτή τη βάση ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με την πραγματοποίηση δυναμικών, πολύμορφων, και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων.


Το πλαίσιο πάλης
Το πλαίσιο αιτημάτων που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη και έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Εγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλίουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Αμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ