ΚΑΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται αυτό, που από την πρώτη στιγμή  τόνισε το ΚΚΕ και η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ότι η Τοπική Διοίκηση μέσω των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (Καλλικράτης, Κλεισθένης) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κράτους, υπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μια διοίκηση πιο επιθετική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, με την ένταση της φοροληστείας, με την αποδοχή της μείωσης των Κ.Α.Π., πιο αυταρχική στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Αυτό έρχονται να εξυπηρετήσουν και οι τροποποιήσεις που προτείνει στον ψηφισμένο από το 2017 Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α. Πιο συγκεκριμένα στοχεύουν:

Οι εργαζόμενοι και οι Υπηρεσίες να μπουν στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τους, των πολιτικών που τους υπηρετούν. Σ’ αυτό αποσκοπούν οι αλλαγές στο τμήμα προσωπικού με τη διάσπαση του τμήματος προσωπικού σε εκείνους που «μπαινοβγαίνουν» με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (το 50% του προσωπικού του Δήμου) και στο μόνιμο προσωπικό που θα περνάει από τις αντεργατικές «καλένδες» της αξιολόγησης, καθώς θα κρίνεται το κατά πόσο προσανατολισμένο θα είναι στις απαιτήσεις της στρατηγικής της αστικής τάξης και των στόχων της.

Οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες να συρρικνωθούν και να παρακμάζουν με την υποστελέχωση και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων ή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργείται για το σκοπό αυτό Υπερδιεύθυνση ΣΒΑΚ που θα διαχειρίζεται τους κοινόχρηστους χώρους και την εμπορευματοποίηση τους, θα προχωρήσει την ελεγχόμενη στάθμευση και την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού μέσα από τη ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης), που ως γνωστών ψήφισαν όλες οι παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, και που θα δώσει «προίκα» στον ιδιώτη τα ανταποδοτικά τέλη ύψους 1εκατ ευρώ / έτος για δέκα (10) χρόνια.

Οι αλλαγές στα υπόλοιπα τμήματα δεν μπορούν να κρύψουν τις προθέσεις  της δημοτικής αρχής  αφού έχει δώσει δείγματα γραφής και γίνεται φανερό ότι δημιουργείται μια κρατική διοίκηση επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της ΕΕ. Σ’ αυτό αποσκοπεί και η αναβάθμιση σε τμήμα, αυτό των «Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπου προστίθεται και της Νεανικής επιχειρηματικότητας».

Από τις αλλαγές που προτείνονται στη διεύθυνση Παιδικών σταθμών και το τμήμα εκπαιδευτικών δομών και Δια βίου Μάθησης, όπως και με τη διάσπαση της διεύθυνσης υγείας σε δυο τμήματα υγείας και σε πρόνοιας, επιβεβαιώνεται η προετοιμασία του εδάφους για να αναλάβει ο δήμος περισσότερες αρμοδιότητες, γεγονός που αποτελεί την πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική και τη γραμμή της ΚΕΔΕ, που στηρίζουν αυτές οι πλειοψηφίες και τα κόμματά τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α).

Για την διαχείριση τομέων της λεγόμενης  «κοινωνικής πολιτικής» η προτεινόμενη τροποποίηση υλοποιεί επίσης την κατεύθυνση του «Κλεισθένη», οι Δήμοι  να έχουν ως κύρια αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την υλοποίηση. Μιας  «κοινωνικής πολιτικής» που δένεται όχι φυσικά με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, με τις δυνατότητες της εποχής και της επιστήμης άλλα με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου πχ τα ευκαιριακά δίκτυα φτώχιας, τους εθελοντές , τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία».

Τέλος οι αλλαγές που προτείνονται για τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών προλειαίνουν το έδαφος για να φορτωθεί ένα μέρος της συντήρησης στους αθλητικούς συλλόγους.

Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και το χωριό, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους των λαϊκών νοικοκυριών.

Η αντίληψη μας ως  ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.

Με αυτή τη γραμμή το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι, στέκονται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στη δομή της διοίκησης του Δήμου Λαρισαίων και καταψηφίζουν και τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον ΟΕΥ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας

Κρίκης Πέτρος

Παναγιώτου Ιωάννης

Παπαδούλης Γεώργιος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ