ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δείτε τί ανακοίνωσαν Θ. Πλεύρης και Γ. Οικονόμου  σήμερα για τους περιορισμούς από αύριο μέχρικαι τις 2 Ιανουαρ΄ιου Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας και της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μεταξύ άλλων η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική παντού, ενώ σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να είναι ενισχυμένη ή διπλή.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει πρόσθετα μέτρα από 3 Ιανουαρίου ή και νωρίτερα αν χρειαστεί. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία. Καμία συζήτηση για επαναφορά των SMS μετακίνησης.

Από αύριο έως και 2 Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και εάν δεν υπάρχει συνωστισμός.
Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
Ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Νέος γύρος μέτρων από 3 Ιανουαρίου

Νέα μέτρα που θα αφορούν κυρίως το ωράριο για διασκέδαση – ψυχαγωγία – εστίαση, όπως επίσης και την τηλεργασία θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Αν κριθεί αναγκαίο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Ανοιχτά τα σχολεία

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και εάν χρειαστεί θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας τους. «Ειναι μία δυναμική κατάσταση. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής και θα επικαιροποιήσουμε τα δεδομένα που θα έχουμε με την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα» είπε ο κ. Πλεύρης.

Καμία συζήτηση για επαναφορά των SMS

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS για τις μετακινήσεις ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε εισήγηση που να σχετίζεται με SMS» είπε. Επανέλαβε πως τα μέτρα δεν θα παραπέμπουν σε γενικό lockdown, και θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις 27 Δεκεμβρίου.

«Η χώρα μας βίωσε την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα. Τις τελευταίες εβδομάδες ήμασταν σε μία ύφεση, αλλά είχαμε και την εξάπλωση της Όμικρον. Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον είναι ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, ενώ στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε: «Με συνέπεια και με βάση τις οδηγίες των ειδικών θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα. Θα αντιμετωπίσουμε την Όμικρον όπως χρειαστεί. Χωρίς πανικό, αλλά και χωρίς εφησυχασμό». «Ο κόσμος θα μπορέσει να δει τους δικούς του, να βγει στην αγορά, να διασκεδάσει, αλλά τηρώντας τα μέτρα» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ