ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ερώτηση κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας απογραφής ζωικού κεφαλαίου εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Στις 15 Δεκεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία για την ετήσια απογραφή ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων, η οποία αποτελεί υποχρέωση όλων των κτηνοτρόφων, κατόχων των παραπάνω ζώων, οι οποίοι λειτουργούν τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που, συγκυριακά, δεν κατέχουν ζωικό κεφάλαιο κατά την περίοδο της απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν και να κοινοποιούν στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών τους.

Συγκεκριμένα, όπως νόμος ορίζει, για τους κατόχους εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, η απογραφή διενεργήθηκε το διάστημα των μηνών Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2021, και η κοινοποίηση της στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή έπρεπε να εκτελεστεί εντός προθεσμίας 30 ημερών από την διενέργειά της, δηλαδή μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα, για τους κατόχους εκμεταλλεύσεων χοίρων , η απογραφή διενεργήθηκε εντός του μηνός Δεκεμβρίου, ενώ η κοινοποίηση της στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή πρέπει να εκτελεστεί εντός προθεσμίας 30 ημερών από την διενέργεια της .

Οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι δύνανται να υποβάλλουν τα απογραφικά τους στοιχεία, είτε προσκομίζοντάς τα στο Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων/Χοίρων στα Τμήματα Κτηνιατρικής ή στα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής στην οποία υπάγοντα, είτε ηλεκτρονικά, με την χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου.

Ωστόσο, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή της Λάρισας, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την ετήσια απογραφή τους. Σύσσωμοι, ζητούν να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των απογραφικών στοιχείων, άλλως, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειωτέον ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος του νομού έχει πολλαπλώς πληγεί τα τελευταία χρόνια από την υγειονομική, οικονομική και κλιματική κρίση που ‘δοκιμάζει’ τη Λάρισα, και όλη την Ελλάδα.Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν και να διευκολύνουν τον κτηνοτροφικό κλάδο σε ό,τι αφορά τις καταβολές των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να παρατείνει την προθεσμία της υποβολής της ετήσιας απογραφής ζωικού κεφαλαίου που αφορά όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, οι οποίοι, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, δεν πρόλαβαν να την ολοκληρώσουν, και να λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου ο κτηνοτροφικός κλάδος της Λάρισας να λάβει έγκαιρα τις αποζημιώσεις που δικαιούται.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ