ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΟ

Πολύ ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η πρώτη, κατά σειρά, συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την  Τρίτη , 21 Δεκεμβρίου 2021, με τους  παραγωγούς, βιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, αγρότες κ.ά. της περιοχής Δήμου Ελασσόνας  στα πλαίσια του έργου:  «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+».

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Γάτσα,   ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον  της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει κάθε ανάλογη προσπάθεια που αφορά  τους παραγωγούς ΑΦΦ, ένα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής, να συμβάλει στην εκπαίδευσή τους , στην ανάδειξη των παραγόμενων προϊόντων στις πλαγιές του Ολύμπου , την τυποποίηση, την πιστοποίηση και την προώθηση των ΑΦΦ  στις αγορές, με σκοπό να δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες του ΝΔ Ολύμπου.

Στη συνάντηση εργασίας  συμμετείχαν, εκτός από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα,  οι κ.κ.:  Χρήστος Λύκας- Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου- Γεωπονική Σχολή ),Ελευθέριος Φουρκιώτης –Πρόεδρος ΑΕΝΟΛ, Κώστας Σκριάπας –Πρόεδρος Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» Κώστας Φουρκιώτης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Ελασσόνας Νίκος Μηνάς-Γεωπόνος, η γεωπόνος-συνεργάτης του Βουλευτή Λάρισας κ. Βασ. Κόκκαλη, Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη, η πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού  Βίκυ Νίκου (εταίρος του έργου,)ο πρ. Δημ.Σύμβουλος Αστέριος Δημουλάς,  όπως επίσης και παραγωγοί ΑΦΦ στον Όλυμπο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν – ενόψει των μελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  σχετικά με τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας των ΑΦΦ στον Όλυμπο , υπό τον κίνδυνο της Κλιματικής Αλλαγής-,να γίνει συζήτηση μεταξύ των Φορέων υλοποίησης και των άμεσα εμπλεκόμενων παραγωγών σχετικά με :

  1. τα προβλήματα που υπάρχουν στις καλλιέργειες ,τυποποίηση και εμπορία των ΑΦΦ του Ολύμπου,
  2. προσπάθεια διεκδίκησης λύσης σε αυτά,
  3. μεθόδευση της εκπαίδευσης μέσα από το προγραμματισμένο Σεμινάριο το έτος 2022  ( Summer School) , έτσι ώστε αυτό να είναι χρήσιμο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους
  4. μεθόδευση ανάδειξης των εξαιρετικών  και ποιοτικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών  που φύονται αυτοφυώς ,αλλά και καλλιεργούνται στον Όλυμπο, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την αναζήτηση νέων αγορών και εισοδημάτων για τους παραγωγούς και
  5. Δημιουργία Σήματος Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ)
  6. Δημιουργία επιχειρηματικότητας με αντικείμενο τα ΑΦΦ

Στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες πολύ στοχευμένες συναντήσεις ειδικών επιστημόνων στην καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία ΑΦΦ , ανθρώπων  της αγοράς και του Marketing.

Μια προσπάθεια με αναπτυξιακή δυναμική στο ΝΔ Όλυμπο

Σημειώνεται ότι το έργο Olympus+,  που θα υλοποιηθεί το χρονικό διάστημα 1/9/2021-28/2/2023 , με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και αυστηρά κριτήρια για τους συμμετέχοντες, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη  των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Ολύμπου.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» Κώστας Σκριάπας δήλωσαν ότι :  «Είναι ευκαιρία, αξιοποιώντας τη στήριξη του Πράσινου Ταμείου και πέρα από τις άλλες πολύ σημαντικές δράσεις στα πλαίσια του έργου, να βελτιώσουμε την κατάσταση στο χώρο της παραγωγής ΑΦΦ, να βελτιωθούν οι δεξιότητες των παραγωγών και να δημιουργήσουμε ποιοτικά προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, για τις  αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιφέρειας ,που περνά μέσα από την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής και να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Ελασσόνας και της παραμονής των Νέων στους τόπους καταγωγής τους».

Το τελικό αποτέλεσμα του έργου είναι να προστατευτεί η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου και κατ’ επέκταση όλου του ορεινού όγκου , να ενημερωθούν και  να ευαισθητοποιηθούν όλοι ( πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί ,μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής , αλλά παράλληλα να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας, με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ, τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου , αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής, για παρόμοιες, ανά την Ελλάδα, περιοχές, που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ