ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι παραιτείται της προσπάθειας να αλλάξει τις απόψεις και αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων που κατέθεσαν ενιαία κείμενα και δε θα επιμείνει, προς το παρόν, στην τακτική των εγκυκλίων συμμόρφωσης, αφήνοντάς τα να πάρουν μέρος και αυτά στην αξιολόγηση, μεταθέτοντας όμως το βάρος της “διόρθωσης” στους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, “δοκιμάζοντάς” τους παράλληλα ενόψει της επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης. Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και αξιολόγηση σχολείων

Η προθυμία πολλών Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου να κάνουν παρατηρήσεις στα ενιαία κείμενα δεν είναι βέβαια δεδομένη, όχι μόνο γιατί μπορεί να διαφωνούν με το περιεχόμενό τους, αλλά για το ότι η κατάσταση της αξιολόγησης των σχολείων με ενιαία κείμενα είναι ήδη αρκετά περιπλεγμένη, τη στιγμή μάλιστα, που ήδη έχουν διατυπώσει ενστάσεις για την αδυναμία αντικειμενικής εξέτασης των αξόνων και στα σχολεία που συμμετέχουν “κανονικά” στην αξιολόγηση.

Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου (εδώ), λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης προγραμματισμών από τα σχολεία, στoχεύει μόνο σε αυτά που δεν κατέθεσαν καθόλου εκθέσεις και όχι τα σχολεία που κατέθεσαν ενιαία κείμενα.

Μέχρι τώρα όμως το Υπουργείο δεν έχει διαψεύσει και την ανακοίνωση της ΔΟΕ, ότι 3672 σχολεία έχουν συνταχθεί με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ και αυτό δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι τα στατιστικά του τύπου “περισσότερα από 500”, “λίγο περισσότερα από 500,” ‘περίπου 500″ δεν είναι αξιόπιστα.

Ο μεγάλος αριθμός των σχολείων που κατέθεσαν ενιαία κείμενα και τα επιπλέον νέα σχολεία που θα τα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες, στη Β2 φάση του συλλογικού προγραμματισμού, είναι ένας ακόμη λόγος που το Υπουργείο μάλλον θα “αγκαλιάσει” τελικά τα ενιαία κείμενα και τις εκδοχές τους, για να μην αλλοιώνεται η εικόνα της αξιολόγησης που προβάλλει.

Η ΔΟΕ , πριν λίγες ημέρες, απέστειλε στις σχολικές μονάδες τα νέα ενιαία κείμενα για τη Β2 φάση του συλλογικού προγραμματισμού, κάνοντας το επόμενο βήμα.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για την Αξιολόγηση σχολείων Αρ. Πρωτ. 2040 – Αθήνα 21/12/21

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στέλνει σήμερα στις σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα Ειδικά Σχολεία), με βάση τη σχετική απόφασή του, τα νέα ενιαία κείμενα για τη Β2 φάση του συλλογικού προγραμματισμού, κάνοντας το επόμενο βήμα στη μάχη που δίνουμε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ.. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό του Υ.ΠΑΙ.Θ., τον οποίο μέσω της ενιαίας στάσης μας, προσπαθούμε να ακυρώσουμε στην πράξη, βρισκόμαστε στο επίπεδο Β2.

Στο Α επίπεδο είχαμε την Αποτίμηση της περσινής χρονιάς (ολοκληρώθηκε)

Στο Β επίπεδο έχουμε τον Συλλογικό Προγραμματισμό, ο οποίος έχει 3 διαφορετικές φάσεις:

Β1: ΣΤΟΧΟΙ – ΤΙΤΛΟΙ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (ολοκληρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόταση για καθολικό lockdown και κλείσιμο σχολείων

Β2: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Αυτή η φάση λήγει στις 12 Ιανουαρίου. Τα κείμενα που θα μπουν στις 5 ενότητες (της Β2 φάσης) αποστέλλονται τώρα από τη Δ.Ο.Ε..

Β3: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Οι δράσεις θα γίνουν σε κεντρικό επίπεδο από τη Δ.Ο.Ε., με την υποστήριξη και συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Τα νέα ενιαία κείμενα, τα οποία στέλνουμε στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. βρίσκονται στην ίδια αντίληψη που κινούμαστε μέχρι τώρα. Είναι κεντρικά κείμενα, αναιρούν τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, αποτελούν ενιαία συλλογική έκφραση για όλα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, καταγράφουν αιτήματα του κλάδου, καταγγέλλουν τις ευθύνες της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Οι δράσεις που περιγράφονται θα υλοποιηθούν κεντρικά από την Ομοσπονδία με τη συνδρομή και συμμετοχή των εκπαιδευτικών, στο διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου έως και τις αρχές του Μαΐου.

Θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση για τη φάση Β3, η οποία προετοιμάζεται τώρα και θα ανακοινωθεί αναλυτικά από την Ομοσπονδία.

Τα κείμενα και οι δράσεις στόχο έχουν να:

α. ενώσουν όλους τους συλλόγους διδασκόντων, αναιρώντας έτσι τη δημιουργία επιλέξιμων /ανταγωνιστικών προφίλ για κάθε σχολική μονάδα,

β. διατηρήσουν το κριτικό πνεύμα των εκπαιδευτικών, χωρίς εξωραϊσμό της εκπαιδευτικής πραγματικότητας,

γ. ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, ακυρώνοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Η πλούσια δουλειά κάθε συλλόγου διδασκόντων για τους μαθητές του, όπως κάνουμε όλα τα χρόνια, συνεχίζεται κανονικά.

Η ενιαία στάση των σχολείων αφορά στη σχέση μας με τη διοίκηση και στην αντίστασή μας στην προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Στις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχουν ληφθεί αποφάσεις χρησιμοποίησης των ενιαίων κειμένων της Δ.Ο.Ε. και έχουν οριστεί Συντονιστές – Συντονίστριες για τα σχέδια δράσης που πρότεινε η Ομοσπονδία.

Οι ορισμένοι από τους Συλλόγους Διδασκόντων συντονιστές – συντονίστριες, μπαίνοντας με τους προσωπικούς τους κωδικούς, στην πλατφόρμα του συλλογικού προγραμματισμού, αναρτούν τα αντίστοιχα κείμενα και δράσεις που έστειλε η Δ.Ο.Ε. στις αντίστοιχες πέντε ενότητες της πλατφόρμας.

Καταθέτουμε τα κείμενα της Ομοσπονδίας χωρίς καμιά διαφοροποίηση, εξειδίκευση, συμπλήρωση.

Απέναντι στις αποτυχημένες προσπάθειες εκφοβισμού, τα απειλητικά έγραφα και τις έκνομες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., απαντάμε με τη συλλογική και αποφασιστική μας στάση δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο κλάδος δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη βία και την ποινικοποίηση των αγώνων, δεν θα αποδεχτεί την κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Ενωμένοι/ες υπηρετούμε το δημόσιο Σχολείο και τον παιδαγωγικό μας ρόλο.

Πηγή άρθρου:  fresh-education