ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΝΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

Τις φθηνότερες και ακριβότερες λύσεις θέρμανσης ενός μέσου νοικοκυριού, παρουσιάζει μελέτη που πραγματοποίησαν το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Στόχος της μελέτη με τίτλο «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» είναι η  βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συγκριτικό τεστ τεχνολογιών θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τους λέβητες βιομάζας και τα πάσης φύσεως τζάκια.

Οι πιο οικονομικές και οι πιο κοστοβόρες λύσεις θέρμανσης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ηλεκτρικές σόμπες και θερμάστρες είναι πολύ δαπανηρή, ενώ το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί, αν και πριν την ενεργειακή κρίση αποτελούσε την οικονομικότερη λύση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί οικονομική επιλογή, για τους δικαιούχους επιδόματος ενώ «φτηνή» λύση είναι οι και οι αντλίες θερμότητας, λόγω της μεγάλης αποδοτικότητάς τους.

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι πιο κοστοβόρες λύσεις είναι:

  • Ηλεκτρικές θερμάστρες: 0,329€/ΚWh
  • Φυσικό αέριο : 0,16€/ΚWh
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,13€/KWh
1

 

Πόσο έχει αυξηθεί το κόστος ανά σύστημα από το 2017

Παράλληλα, από την έρευνα εξάγεται το συμπέρασμα πως το κόστος για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ενός νοικοκυριού έχει εκτοξευθεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί κατά 128% για όσους χρησιμοποιούν λέβητα φυσικού αερίου και περίπου 75% για όσους χρησιμοποιούν αντλία θερμότητας. Στον συνήθη λέβητα πετρελαίου η αύξηση είναι 6,5% και στον ηλεκτρικό λέβητα 60%.

Στον παρακάτω πίνακα επισυνάπτονται οι τιμές όπως αυτές θα διαμορφώνονταν χωρίς τη χορηγηθείσα κρατική επιδότηση για τους μήνες Οκτώβριο 21 – Δεκέμβριο 21, ώστε να μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτό το μέγεθος της αύξησης που παρουσιάζει σήμερα το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα (αντλία θερμότητας/συσκευές με ηλεκτρικές αντιστάσεις) σε σχέση με το 2017

φγ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν με δηκτικό τρόπο τη ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία.

Tο παραπάνω συμπέρασμα αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του έτους (2021), ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτίμηση για το αν και πότε η δυναμική των παρατηρούμενων ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει είναι δύσκολο να γίνει όπως τονίζεται στη μελέτη, ωστόσο επισημαίνεται ότι το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Σημειώνεται πως όλοι οι υπολογισμοί της μελέτης έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την τετραμηνιαία κατανάλωση καυσίμου/ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού με θερμικές ανάγκες που προσεγγίζουν τις 3.000 kWhth/4μηνο (Βασικό Σενάριο), ή ισοδύναμα τις 4.500 kWhth/σεζόν (Οκτ. 21 – Μαρ. 22).

Δείτε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.