ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5.7° R ΞΥΠΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις 7:08 το πρωί της Τετάρτης την Κρήτη. Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, σε θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο εστιακό βάθος. Ωστόσο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Κρήτη ενώ είχε και ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η ένταση του σεισμού ήταν 5,7 Ρίχτερ (5,9 αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο) και το εστιακό βάθος 43,5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο βρίσκεται 36 χιλιόμετρα Δυτικά Νοτιοδυτικά της Αρβης, στο θαλάσσιο χώρο του Λυβικού πελάγους αλλά πολύ κοντά στις ακτές της Κρήτης.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης δεν έχει αναφερθεί προς το παρόν κάποια σοβαρή ζημιά αν και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Τα συνεργεία και οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται επί ποδός και συγκεντρώνουν πληροφορίες ιδιαίτερα από περιοχές όπου υπάρχουν παλαιά κτίσματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν γίνει αναφορές για καταρρεύσεις ή άλλες ζημιές ενώ οχήματα της υπηρεσίας έχουν βγει σε περιπολίες σε όλο το νότιο κομμάτι του νομού Ηρακλείου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως η νέα δόνηση δεν σχετίζεται με τους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου, ούτε με τις άλλες δονήσεις των τελευταίων ημερών ανατολικά της Κρήτης ενώ προέβλεψε πως λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία.

efsyn.gr