Η τοποθέτηση του Πέτρου Κρίκη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2022 αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές, αλλά και οι προτεραιότητες που ιεραρχεί η δημοτική αρχή, αποτυπώνουν τη λειτουργία ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις, (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.) σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς.
Είναι μία τυποποιημένη φόρμα που αποτυπώνει την πλήρη ταύτιση του δήμου με τις κυβερνητικές, δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές.
Δεν λαμβάνει υπόψη μία σειρά από κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητά της πλειοψηφίας του λαού που ζει σε αυτή την πόλη. Τέσσερις χιλιάδες συμπολίτες μας παίρνουν τρόφιμα μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ. Χιλιάδες παιδιά ζουν στα όρια της φτώχιας. Εκατοντάδες άλλοι έχουν καταγραφεί στα μητρώα του «κοινωνικού παντοπωλείου».
Υπάρχουν ζώνες φτώχειας μέσα στην πόλη. Οι μικροεπαγγελματίες στενάζουν από την αναδουλειά και τη φορομπηξία, διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας.
Ο δήμος φταίει για αυτά; Μπορεί ο δήμος να αλλάξει αυτή την κατάσταση; Σαφέστατα όχι. Όμως, ο Δήμος της Λάρισας έχει τη δυνατότητα να δώσει μια ανάσα σε αυτόν τον κόσμο με μεγάλη ριζική μείωση του οικιακού συντελεστή στα τέλη, μεγάλη ριζική μείωση στους μικρούς επαγγελματίες, απαλλαγή από τέλη και αποδοτικά τέλη όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Αντίθετα, δεν κάνει ούτε αυτό. Και, βέβαια, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς. Εκεί που η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι δημοτική αρχή στην Πάτρα, στον τρίτο δήμο της χώρας, υλοποιούμε αυτά που προτείνουμε σήμερα εδώ.
Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό, όχι με όρους κακής διαχείρισης, αλλά γιατί αποτυπώνει βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής:
1. Υποχρηματοδότηση
Συνεχίζεται η αναλογία 55% – 45% μεταξύ των ιδίων εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι κλπ.), με το βάρος να πέφτει στους κατοίκους. Για άλλη μια χρονιά οι ΚΑΠ δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου, γι’ αυτό και διευρύνεται η φορομπηξία. Προβλέπονται νέες ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στην Λάρισα, πέρα από αυτές που ήδη έχουμε. Ενώ μόνο από τα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας και του κοκ (τροχαία) ο δήμος προϋπολογίζει να εισπράξει 1 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, τα χρέη καινούργια και παλιά που βεβαιώνονται σε μεγαλοεπιχειρηματίες και που αναλογούν στο 30% των ανείσπρακτων οφειλών (περίπου 8,5 εκατ. Ευρώ), η δημοτική αρχή τα θεωρεί «ξεγραμμένα». Καταργείται στην πράξη η δυνατότητα να έχει ο δήμος έσοδα από εκείνους που για χρόνια αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την εστίαση και άλλες δραστηριότητες και που πλήρωναν οι δημότες και οι επισκέπτες. Ενώ την ίδια στιγμή «σφίγγει η θηλιά» στους μικροοφειλέτες και προχωράτε την αναγκαστική δέσμευση φορολογικών ενημεροτήτων για χρέη που ξεπερνούν τα 293,47 ευρώ!!!, και προϋπολογίζεται να εισπράξετε 1εκ ευρώ και το 2022.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό της αντιλαϊκότητας και αυτού του προϋπολογισμού, της πλήρους ανυπαρξίας μέριμνας για το 2022, σε ότι αφορά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δεν εγγράφεται κανένα κονδύλι σε περίοδο μάλιστα έξαρσης του νέου κύματος, που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των δημοτών και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του δήμου.
2. Υποστελέχωση
Πέρασαν από την οικονομική επιτροπή οι παρατάσεις των συμβασιούχων Covid μέχρι το τέλος Μάρτη. Όμως και είναι ελάχιστες για το Δήμο της Λάρισας και δεν καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του.
Βέβαια το έγκλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου έχει όνομα, και είναι όλες οι κυβερνήσεις μνημονιακές και μεταμνημονιακές, που εφάρμοσαν την αντιλαϊκή πολιτική και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης. Μια πολιτική που έχει τη σφραγίδα των κομμάτων που σας στηρίζουν και που έβαλαν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά. Αυτή είναι η εικόνα όλων των λειτουργιών του δήμου. Γι’ αυτό και η διοίκηση του δήμου προχωρά στη γενικευμένη μερική ή ορισμένου χρόνου απασχόληση και την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση με τη γενίκευση των εργολαβιών. Εργασίες σε τομείς όπως το πράσινο και η οδοποιία δίνονται σε εργολάβους γιατί ο δήμος δεν μπορεί να υλοποιήσει με δικό του προσωπικό. Άμεση ιδιωτικοποίηση είναι το πρόγραμμα 14 εκ. ευρώ της ΣΕΑ για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Όπως φυσικά και τα leasing στην καθαριότητα και η 2χρονη εργολαβία στην υπηρεσία πρασίνου ύψους 1,7εκ ευρώ/έτος.
3. Ανταποδοτικότητα
Η ανταποδοτικότητα είναι βασικό στοιχείο της σημερινής λειτουργίας του δήμου. Τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές λειτουργίες των δήμων, μεταβιβάζονται στους δήμους νέες αρμοδιότητες τις οποίες θα πληρώσουν οι ξανά οι δημότες. Στην πρόσφατη συζήτηση του ΟΕΥ αναδείξαμε την προετοιμασία που κάνετε σε διοικητικό επίπεδο ως δημοτική αρχή για να περπατήσουν στην πράξη αυτές οι μεθοδεύσεις, δεν θα επανέλθω εδώ. Εξάλλου ο ίδιος ο δήμαρχος και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ/ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί έχουν συμφωνήσει στην ΚΕΔΕ ώστε οι δήμοι να αναλάβουν και άλλες λειτουργίες όπως είναι η Εκπαίδευση και η Πρωτοβάθμια Υγεία, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος, όπως ισχυρίζεται.
4. Τεχνικό Πρόγραμμα
Τα έργα δεν προγραμματίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με γνώμονα την ανταποδοτικότητα. Τονίσαμε και στη συζήτηση του απολογισμού – ισολογισμού, ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι ανάπτυξη για ποιον; Η πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α. είναι να αναλαμβάνει την ευθύνη για να προχωρήσουν στρατηγικές επιλογές που ευνοούν μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πχ. καμία αναφορά σε απαλλοτριώσεις ΚΧ που αφορούν τις λαϊκές συνοικίες, παρά μόνο το ιστορικό κέντρο και μόνο πέριξ του Αρχαίου θεάτρου. (Θα τις ξαναφέρουμε τις αποφασισμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο μία προς μία, το επόμενο διάστημα).
Επειδή όμως μιλάμε και για αναπλάσεις που πραγματικά γίνονται, όπως αυτές που προβλέπει το ΣΒΑΚ ύψους 16 εκ. ευρώ, αυτές είναι αναπλάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας ενός συμπλέγματος με ζώνες εμπορικών κέντρων, ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της πόλης, όπως η περίφημη απαλλοτρίωση του ΚΧ 867Γ, ανάπλαση που σχεδιάζεται με το open mall, τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων κτλ.
Μας τίθεται το ερώτημα αρκετές φορές γιατί διαφωνούμε στο να γίνει πιο όμορφη η πόλη μας και να βρουν δουλειά περισσότεροι εργαζόμενοι. Εμείς απαντάμε ότι με αυτή τη δήθεν αναβάθμιση του κέντρου της πόλης θα δυσκολεύονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να το απολαύσουν. Όσο για την τουριστική ανάπτυξη, έχουμε δει πόσο την “απόλαυσαν” τα προηγούμενα χρόνια του τουριστικού θαύματος της χώρας μας οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Με τους μισθούς πείνας, με δωδεκάωρες βάρδιες στη δουλειά, χωρίς δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι διακοπές. Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία των μικροεπαγγελματιών που θα δουν να ενισχύεται εναντίον τους ο ανταγωνισμός από μεγάλες αλυσίδες στο εμπόριο ή τη διασκέδαση. Γι’ αυτό και αποδεικνύονται ιδιαίτερα «χουβαρντάδες» στη δημοτική αρχή, με τις ευλογίες Ε.Ε. και της κυβέρνησης προϋπολογίζοντας συνολικά 26 εκατ. Ευρώ για τα «εμβληματικά έργα» τουριστική ανάπτυξης, όπως πχ. το ΣΒΑΚ, το μπεζεστένι, το προσκήνιο πολιτισμού κ.α.
Στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχει η λειψή χρηματοδότηση 3 εκ ευρώ από το υπουργείο για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων και η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι να πάρει από τους κωδικούς του προγράμματος «Τρίτση» 1,6 εκ ευρώ που προβλέπονταν για την βελτίωση των υπόλοιπων σχολικών μονάδων της πόλης, στερώντας τους κρίσιμους πόρους για την όποια ελάχιστη βελτίωση στη λειτουργία.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής σας προσέγγισης, ότι στους βασικούς άξονες της πολιτικής σας για το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, δεν προβλέπεται ευρώ (ούτε για την μελέτη) για κατασκευή νέας σχολικής μονάδας στο σεισμόπληκτο δημοτικό της Φαλάνης. Επίσης το 24ο δημοτικό της Τούμπας έχει καταντήσει σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» καθώς παραπέμπεται από χρόνο σε χρόνο, όπως και το κονδύλι από το υπουργείο εσωτερικών του 1,2 εκ. ευρώ για την επισκευή και προσαρμογή των παιδικών σταθμών στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Όπως αναδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, τον σεισμό και την πανδημία, υπάρχει σοβαρή ανάγκη για κατασκευή τουλάχιστον 13 καινούργιων σχολικών μονάδων στην πόλη, χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτές η ήδη σημαντική επιβάρυνση που φέρουν τα πιο παλιά σχολικά κτίσματα που άντεξαν στον πρόσφατο σεισμό, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν καταπονηθεί σημαντικά, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για το μέλλον. Ακόμη περιμένουμε πάντως το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης της δημοτικής αρχής, όπως εξαγγέλλονταν δημοσίως μετά τον διπλό σεισμό της 3ης Μαρτίου.
Τέλος, είναι κάποια νούμερα που εκτός από τα ερωτηματικά που προκαλούν, δείχνουν και την πολιτική λογική της δημοτικής αρχής. Στον Προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων για το 2022, για τη μισθοδοσία του προσωπικού προβλέπονται 3,5 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τα νομικά πρόσωπα του δήμου (πινακοθήκη, ΔΩΛ, ΔΗΘΕΚΕ, ΔΗΚΕΛ) η χρηματοδότηση παραμένει καθηλωμένη, ίδια με πέρυσι, ενώ οι δημότες και οι χρήστες αυτών των υπηρεσιών, παρότι υπάρχει σημαντική ανάγκη, όπως η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην σωματική άσκηση, αναγκάζονται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη.
Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων για το 2022.