ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Προ των πυλών είναι η επίσπευση των περιοριστικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν προς εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, καθώς και η λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων, μετά την απίστευτη έκρηξη των κρουσμάτων, τα οποία προσέγγισαν χθες τις 22.000, ξεπερνώντας κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη και προκαλώντας τεράστια ανησυχία στην Επιτροπή των ειδικών, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα.

Για τις 09:30 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, τα μέτρα επισπεύδονται και θα ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη, στις 6:00 το πρωί, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να ληφθούν και επιπλέον περιοριστικά μέτρα άμεσης εφαρμογής. Εφόσον τελικά υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις, κατά τις σημερινές συσκέψεις καθίσταται σαφές ότι το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν θα πραγματοποιηθεί μόνο στα σπίτια, αφού δεν θα είναι κανένα κέντρο διασκέδασης ανοιχτό μετά τις 12 το βράδυ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εκτόξευσε χθες τα κρούσματα, καθώς η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 21.657 (περισσότερα από ποτέ) σε 556.060 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,89% (προχθές 9.284 σε 95.147 τεστ). Το σύνολο των κρουσμάτων έχει ανέλθει στο 1.105.885.

Οι σκληροί δείκτες δείχνουν ότι οι διασωληνωμένοι είναι 635 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας 340. Επιπλέον, 60 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον ιό, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στις 20.557.
Σήμερα το πρωί, στις 09:30, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Λίγο αργότερα, στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών, η οποία πιθανότατα θα εισηγηθεί τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας να εφαρμοστούν από αύριο. Μια εξέλιξη που δεν απέκλεισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Δηλαδή, όπως φαίνεται, επισπεύδεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας στα σουπερμάρκετ, στα ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης, λειτουργία μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα στη διασκέδαση και την εστίαση, χωρίς όρθιους και με 6 άτομα/τραπέζι και φυσικά με αποστάσεις, αγώνες με συμμετοχή 10% στα γήπεδα και με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα, επίσκεψη στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων με PCR test 48 ωρών και τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα άμεσα. Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης και περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

370% η αύξηση στην Αττική

Άγχος προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στους επιστήμονες, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 370% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως και 150% στην επικράτεια, γεγονός που αποδεικνύει την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.
Επίσης, και η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο (+35%), στην Περιφέρεια Αττικής (+100%), στην Κέρκυρα (+191%) και στα Ιωάννινα (+233%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+14%) και στα Χανιά (+26%).

Περίπου 12.000-13.000 κρούσματα προέβλεπε ότι θα φτάσουμε αυτές τις ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ωστόσο σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ξεπεράσαμε κατά πολύ αυτές τις προβλέψεις. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000, ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες.

Η κορύφωση κατά τη γνώμη του θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου. Εντούτοις, δηλώνει αισιόδοξος για τη μετάλλαξη Όμικρον, προβλέποντας ότι θα έχουμε πολλά κρούσματα μεν, αλλά χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τα μέτρα να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας πως όλα δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ένα φαινόμενο που θα κρατήσει λίγο και πως είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Μείωση της καραντίνας

Στο μεταξύ, με τα πρότυπα των ΗΠΑ εναρμονίζεται η καραντίνα των ασυμπτωματικών ασθενών στη χώρα μας, καθώς έπειτα από συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αποφασίσθηκε να μειωθεί το διάστημα από τις 10 μέρες στις 5 και μετά το πέρας των ημερών αυτών, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας παντού, ακόμα και στο σπίτι, για άλλες πέντε ημέρες.
Επιπλέον, η Επιτροπή ασχολήθηκε και με την απόφαση του CDC για τους πλήρως εμβολιασμένους την οποία και υιοθέτησε. Ως εκ τούτου, οι τριπλά εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

naftemporiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ