Μελέτη “βόμβα” ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιακού που δείχνει τις συνέπειες της αλόγιστης πολυφαρμακίας – Δείτε τι αναφέρει ο εκ των συντακτών της μελέτης καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης
Μία μελέτη που καταδεικνύει τις δυσμενείς συνέπειες της αλόγιστης πολυφαρμακίας κατά του κορωνοϊού και ειδικά τις πρώιμης χρήσης κορτικοστεροειδών σε ασθενείς με κορωνοϊό, συνε΄ταξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μελέτη αναμένεται να ταράξει τα νερά και ίσως ταρακουνήσει γιατρούς και ασθενείς που καταφεύγουν στη χρήση φαρμάκων ακόμη και όταν βρεθούν θετικοί στον ιό χωρίς όμωβς να έχουν κάποια συμπτώματα.
Στη μελέτη που υπογράφουν οι Ιωάννης Πανταζόπουλος, Γεώργιος Μαυροβούνης (τμήμα εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ), Αθανάσιος Κυρίτσης, Γαρυφαλιά Περλεπέ, Αγγελική Μίζιου και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης (του τμήματος Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια αθροιστική δόση μεθυλπρεδνιζολόνης, πάνω από 200 mg, θα μπορούσαν να καταστείλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα το παρατεταμένο, σοβαρό, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο κορωνοϊός σε ασθενείς με τη νόσο COVID-19. Στη μελέτη μας, επιβεβαιώνουμε μια περαιτέρω συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης χρήσης των κορτικοστεροειδών και την καθυστερημένη αποβολή του ιού από τους ασθενείς με COVID-19.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις τρέχουσες οδηγίες, πολλοί γιατροί φοβούνται την «καταιγίδα κυτοκινών» και ελλείψει άλλων φαρμάκων για τη θεραπεία του COVID-19, συνταγογραφούν κορτικοστεροειδή για «εξωνοσοκομειακή» χρήση (πρώιμη έναρξη) σε εμπύρετους ασθενείς με φυσιολογικό κορεσμό οξυγόνου (SpO2) και καμία ένδειξη πνευμονίας.
Εξετάσαμε τα αρχεία ασθενών με πρώιμη έναρξη κορτικοστεροειδών που αργότερα εισήχθησαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, τη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα αναφοράς στη Θεσσαλία, με πνευμονία COVID-19, και ασθενών με καθυστερημένη έναρξη κορτικοστεροειδών (εντός νοσοκομείου η έναρξη κορτικοστεροειδών γινόταν εάν υπήρχε υποξαιμία, σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές).
Διαφορά 5,5 ημερών στην απόρριψη του ιού παρατηρήθηκε μεταξύ της ομάδας που έλαβε νωρίτερα τα κορτικοστεροειδή και της ομάδας που τα έλαβε αργότερα. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και στη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.
Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η πρώιμη χρήση κορτικοστεροειδών καθυστερεί την αποβολή του ιού σε ασθενείς με covid-19.
Περαιτέρω και μεγαλύτερες μελέτες απαιτούνται για να προσδιοριστεί εάν αυτή η καθυστέρηση συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα”.
Ο Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ
Αναφερόμενος στο θέμα της πολυφαρμακίας αλλά και στα στοιχεία της μελέτης ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σε ανάρτησή του σημειώνει τα εξής:
“Η κοινωνία της γνώσης απέναντι στην πολυφαρμακία των τελευταίων ημερών
Από τα πρώτα χρόνια των φοιτητικών μου χρόνων πίστευα στην αξία της κοινωνίας της γνώσης. Όσοι λοιπόν, αυτές τις μέρες, βρεθήκατε θετικοί σε κάποιο από τα τεστ του κορωνοϊού, μάλλον είστε αρκετά νέοι , ελπίζω εμβολιασμένοι, χωρίς σοβαρά συμπτώματα, ακούτε όμως καθημερινά για τσουνάμι, μαύρα ρεκόρ, τραγικές εξελίξεις. Αρκετοί αισθάνεσθε πανικόβλητοι και προσπαθείτε στα πλαίσια ενός ιδιότυπου γκάλοπ, να μιλήσετε με γιατρούς αναζητώντας τη γνώση, για την καλύτερη αντιμετώπιση.
Όλοι, γονείς και οι παππούδες , μπορεί και εσείς, μεγαλωμένοι σε μια κοινωνία “πολυφαρμακίας”, με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της Ευρώπης στη κατανάλωση των αντιβιοτικών, αναζητούν “αποτελεσματικές” θεραπείες όπως κορτιζόνη, αντιπηκτικά και βέβαια αντιβιοτικά. Αυτή η μικρή μελέτη μας, δείχνει ότι η χωρίς ενδείξεις λήψη ας πούμε κορτιζόνης στο σπίτι, καθυστερεί κατά 5,5 μέρες την απομάκρυνση του ιού από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού. Τώρα, δυο σχεδόν χρόνια μετά, η πανδημία ανέδειξε σε όλους μας, ασθενείς αλλά κυρίως υγειονομικούς, την αξία της κοινωνία της γνώσης και όχι του φόβου .
Ας εφαρμόσουμε όλοι με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τις διεθνείς οδηγίες”.