ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ Ή ΟΧΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αύριο στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής για τα σχολεία ενώ αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος με συνεχείς συσκέψεις ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων εξετάζονται τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο του στελέχους Όμικρον, η πορεία των δεικτών της πανδημίας, αλλά και η πορεία των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά.

Το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, στην παρούσα συγκυρία, είναι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Η πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε χωρίς να αποφασιστούν μέτρα ή τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής, αλλά και της αυριανής ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνεχείς εσωτερικές συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το βλέμμα να στρέφεται, παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Αυτό που δεν αποκλείεται, πάντως, είναι να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία. Μία σκέψη θα μπορούσε να είναι να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές ή ο αριθμός των τεστ να αυξηθεί σε τρία από δύο την εβδομάδα. Ωστόσο, τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί.

ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

«Στη χώρα μας εξελίσσονται δύο πανδημικά κύματα, ένα αφορά την Δέλτα και ένα την Όμικρον. Οι αποφάσεις μας πρέπει να σχετιστούν με αυτό το γεγονός, το οποίο δεν υφίσταται σε άλλες χώρες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου επισημαίνοντας ότι καλό είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου με πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η χώρα μας υπολείπεται σε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 15 – 20% σε σχέση με άλλες χώρες», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δηλώνοντας ότι οι δείκτες της πανδημίας θα είναι πιο επιδεινωμένοι.

Παρακινδυνευμένη η επανέναρξη των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τζανάκης δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι το περιβάλλον των σχολείων είναι ιδιαίτερα ανασφαλές.

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

Ασφαλέστερο το άνοιγμα των σχολείων στις 17/1

Και όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. «Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Όπως ανέφερε, έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. «Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. «Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ – Η κορύφωση μετά τις 20/1

«Έχει προεξοφληθεί μια πίεση στο ΕΣΥ από την Δέλτα και πάνω εκεί θα προστεθεί η όποια πίεση από την Όμικρον και να σκεφτούμε ότι προκαλεί βαριά νόσο σε μια κατηγορία πολιτών» είπε ο κ. Τζανάκης. Και όπως τόνισε, «αυτή την εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο 28.000 κρούσματα. Συνεπώς το όποιο πλεονέκτημα από την υποτιθέμενη μειωμένη νοσηρότητα της Όμικρον εξουδετερώνεται από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητάς της».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι διαφαίνεται σαφής αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων λέγοντας ότι η κορύφωση θα συμβεί μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Αθ. Παπαθανάσης: Υπάρχει υπερμετάδοση στην κοινωνία

Την μεγάλη πίεση που παρατηρείται από τα αυξημένα κρούσματα νοσούντων από κορονοϊό επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» και ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου λέγοντας ότι υπάρχει «υπερμετάδοση στην κοινωνία».

Σχολιάζοντας τις ατελείωτες ουρές που παρατηρήθηκαν την Πρωτοχρονιά έξω από φαρμακεία και δημόσιες δομές του ΕΟΔΥ ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε την μεγάλη πίεση που υπάρχει στα φαρμακεία, ειδικά με τα rapid test καθώς υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα στην κοινωνία. «Το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί. Υπάρχει μια κορύφωση με την εμφάνιση της Όμικρον» είπε και πρόσθεσε ότι «ότι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν τάχιστα».

ertnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ