ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ  ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   έργο για την  ενίσχυση της στατικότητας του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Λάρισας. Οι εργασίες ξεκίνησαν από το χώρο έμπροσθεν της εισόδου,  χωρίς να διαταράσσεται  η καθημερινή λειτουργία του ναού. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.540.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Σε συνεργασία το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, ξεκίνησαν οι  εργασίες  για την ενίσχυση της στατικότητας του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Λάρισας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Είναι ένα διαγενεακό έργο ασφάλειας, ένα  δύσκολο έργο  ουσίας, για τη στερέωση  και ενίσχυση των θεμελίων του ιστορικού  ναού , στον οποίο εκκλησιάζεται  πλήθος πιστών, στο κέντρο της πόλης» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε διάνοιξη, μέσω αδιατάραχτης κοπής στα περιμετρικά τοιχώματα, νέων προσωρινών αλλά και μόνιμων εισόδων-εξόδων διαφυγής επί των μπαζωμένων τμημάτων της θεμελίωσης. Κατά την προοδευτική εκσκαφή αποκάλυψης της πλάκας δαπέδου της εκκλησίας, γίνεται ταυτόχρονα υποστύλωση μέσω σωληνωτών μονόστηλων ορθοστατών, εδραζόμενων σε κατάλληλη διάταξη και θέσεις, ώστε να εξυπηρετούν την πρόοδο των εργασιών και να διευκολύνουν την εξέλιξη τους.

Οι εκσκαφές πραγματοποιούνται με ήπια μηχανικά μέσα χειρός και η απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής χειρωνακτικά. Για λόγους ασφάλειας και υγιεινής, έχουν προβλεφθεί κατάλληλης διατομής και υλικού αγωγοί προσαγωγής φρέσκου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.  Στο προσεχές διάστημα, θα εφαρμοστεί εκτοξευόμενο σκυρόδεμα υψηλής αντοχής στο τμήμα της πλάκας ισογείου που έχει υποστυλωθεί, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου για την τήρηση και εφαρμογή  όλων των μέτρων ασφάλειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ