Ε.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2022 ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου

Αγαπητοί συνάδελφοι-σες,
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2022 θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ για την πόλη μας σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα παραταθούν για 5 ημέρες και θα λήξουν το Σάββατο,5 Μαρτίου.

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους καθώς η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Εφόσον το σχετικό πρόστιμο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο ως προς την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, τότε αυτομάτως αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, καθώς είναι μία από τις 8 θεσμοθετημένες, ήτοι στις 16 Ιανουαρίου 2022. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας αποφάσισε κατά πλειοψηφία και προτείνει στα εμπορικά καταστήματα-μέλη του να ακολουθήσουν το ωράριο 11.00 – 16.00 την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον εφιστούμε την προσοχή των συναδέλφων, καθώς την εβδομάδα που διανύουμε, πριν τις τακτικές εκπτώσεις, απαγορεύεται η ανάρτηση του ποσοστού στις βιτρίνες των καταστημάτων, για να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων.

Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων ασφαλείας και των υγειονομικών κανόνων, προσκαλούμε το καταναλωτικό κοινό να επισκεφτεί τα καταστήματα της πόλης μας, για να πραγματοποιήσει τις αγορές του, σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, επιλέγοντας από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, σε προσιτές και δελεαστικές τιμές.

Σας ευχόμαστε Καλές Δουλειές!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ