ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ερώτηση κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, σχετικά με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ο ξενοδοχειακός κλάδος της Θεσσαλίας , αλλά και όλης της Ελλάδας, λόγω των ραγδαίων επιδημιολογικών εξελίξεων, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής :

«Η εορταστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από την επόμενη εβδομάδα, θα έρθουν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν τα μέτρα και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τις επιδημιολογικές εξελίξεις και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η Κυβέρνηση για υψηλές πληρότητες, τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις, παρά μόνο ακυρώσεις, προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται, κάποια λίγα συνέδρια και events που ήταν προγραμματισμένα,  ματαιώνονται. Τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκείνες που, αφού παρέμειναν κλειστές από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους μόλις πριν δύο μήνες. Η αυξημένη κινητικότητα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, που μάλιστα αφορά κυρίως τους δημοφιλείς προορισμούς και όχι γενικά τα αστικά κέντρα και την επαρχία, δεν αρκεί για να ανακουφίσει, πόσο μάλλον για να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, με τα αυξημένα ενεργειακά και λειτουργικά κόστη.

Ως απόρροια της κατάστασης αυτής, η ρευστότητα παραμένει σταθερά το κυρίαρχο πρόβλημα των επιχειρήσεων και η ανάγκη στήριξής τους από την Πολιτεία είναι επιβεβλημένη.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας», να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Επίσης, ζητούμε  απαντήσεις σχετικά με την εκ νέου εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας ή κάποιο άλλο μέτρο προς όφελος των εργαζόμενων, την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος Μαρτίου του 2022»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ