𝝤𝝬𝝞 𝝖𝝠𝝠𝝜 𝝖𝝩𝝤𝝡𝝞𝝟𝝜 𝝚𝝪𝝝𝝪𝝢𝝜! 𝝢𝝖 𝝥𝝖𝝦𝝝𝝤𝝪𝝢 𝝩𝝮𝝦𝝖 𝝡𝝚𝝩𝝦𝝖 𝝘𝝞𝝖 𝝩𝝜𝝢 𝝚𝝥𝝞𝝗𝝞𝝮𝝨𝝜 𝝟𝝖𝝞 𝝩𝝜𝝢 𝝪𝝘𝝚𝝞𝝖 𝝩𝝤𝝪 𝝟𝝠𝝖𝝙𝝤𝝪 𝝡𝝖𝝨!

Ανακοίνωση του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα καθιστούν αδύνατη την εργασία του μουσικού – για μια ακόμη φορά καθώς απαγορεύεται ξανά η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση. Η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα επιδοτεί τους επιχειρηματίες παραγωγούς και εργοδότες (γενναιόδωρα τους μεγάλους) και με ψίχουλα τους μικρούς.

Το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι η ατομική ευθύνη.

Μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία, αγνοώντας τις έρευνες των επιστημόνων, που λένε ότι θα είχαμε κατά 40% λιγότερους νεκρούς με ένα επαρκέστερο δημόσιο σύστημα υγείας. Πολλές παραστάσεις, παραγωγές, συναυλίες ακυρώνονται η αναβάλλονται με τραγικές συνέπειες για τους μουσικούς. Ενώ οι γιορτές είναι παραδοσιακά περίοδος εντατικής εργασίας για τον κλάδο μας, σήμερα μένουμε χωρίς εισόδημα. Διακινδυνεύσαμε την υγεία μας δουλεύοντας σε χώρους με συνωστισμό που συχνά δεν τηρούσαν τα μέτρα. Τώρα απαγορεύτηκε η μουσική, είμαστε όλοι άνεργοι με κρατική εντολή, με τις αποζημιώσεις στον αέρα.

Είναι απαράδεκτος ο εμπαιγμός χιλιάδων συναδέλφων μας που μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς καμία προοπτική εισοδήματος και επιβίωσης για τουλάχιστον ένα μήνα. Έχουν προηγηθεί πέντε μήνες με τους χώρους μας να υπολειτουργούν και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος για τους μουσικούς.

Να ξεκαθαρίσουμε πως στον κλάδο διαχρονικά δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα “δουλειά με ασφάλιση και δικαιώματα ή μαύρη εργασία” αλλά ο εκβιασμός “μαύρη εργασία ή ανεργία”. Και αυτό το έχει διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο που απαλλάσσει τον εργοδότη και το κράτος από την υποχρέωση της ασφάλισης μας, ένα νομικό πλαίσιο το οποίο έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ειδικά από τα Μνημόνια και μετά. Ας σκεφτούμε επίσης πως πριν μερικά χρόνια κυριαρχούσε η λογική “να καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που κάνουν άλλη εργασία”, σήμερα η ζωή και το κυνήγι της επιβίωσης έφερε αρκετούς συναδέλφους στην θέση αυτών που κατηγορούσαν πριν, παλεύουν πλέον για το μεροκάματο σε δουλειές άσχετες με την τέχνη που αγαπάμε και υπηρετούμε. Ό,τι κερδίσαμε σαν κλάδος μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας το κερδίσαμε παλεύοντας όλοι μαζί για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου. Και απευθύναμε τα αιτήματα μας πρώτα απ’ όλα όχι στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων αλλά στους εργαζόμενους που στερούνται την τέχνη μας. Αυτοί μπορούν να μας καταλάβουν και να στηρίξουν το δίκιο μας γιατί ξέρουν τι θα πει εκμετάλλευση, την ζουν στο πετσί τους.

Καμία αναμονή! Η επιβίωση των μουσικών θα κριθεί στην διεκδίκηση και στην συλλογική πάλη!

Με βάση τις πρόσφατες «εκπλήξεις» στην διαδικασία υποβολής αίτησης για αποζημίωση μέσω Μητρώου Καλλιτεχνών, μάλλον πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ανάλογες δυσάρεστες «εκπλήξεις» και στο ζήτημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Η βασική αρχή της κυβέρνησης είναι “καμία παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του κράτους”. Η επιβίωση των μουσικών, των καλλιτεχνών, των εργαζόμενων αυτής της χώρας είναι προφανώς χαμηλότερης σπουδαιότητας. Τόσο τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας όσο και συνολικά η κυβέρνηση δεν έχουν καμία συναίσθηση της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, νομίζουν πως μπορούν με φτηνά κόλπα να μας εμπαίζουν. Μας είπαν σε συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας πως μας κάνουν και χάρη γιατί κανονικά, με το γράμμα του νόμου, ούτε τα ελάχιστα που καταφέραμε με την πίεσή μας δεν τα δικαιούμαστε.

Ήδη απορρίπτονται αιτήσεις για αποζημίωση με την αιτιολογία πως ο εργαζόμενος δεν δούλευε στη συγκεκριμένη ειδικότητα κατά το μήνα αναφοράς. (Φαίνεται πως είναι νέο κριτήριο αποκλεισμού). Δεν έχουν μπει όλοι οι κωδικοί που αφορούν τους μουσικούς, η πλειονότητα των εργαζόμενων στο χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος (εστίαση, μουσικές σκηνές, εκδηλώσεις κτλ.) δεν καλύπτονται από το μέτρο της αναστολής ακριβώς γιατί δουλεύουν με σύμβαση ημέρας (πρόσληψη- απόλυση). Συνεπώς δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για όσους δεν είναι εμπρόθεσμα γραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Τις επόμενες μέρες λοιπόν, θα ακούσουν δυνατά την φωνή μας στο δρόμο! Δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν την κατάσταση!

• Παράσταση Διαμαρτυρίας από τα καλλιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας την Παρασκευή 7/1/22 στις 11.00 πμ μπροστά στην Περιφέρεια (Λάρισα)

• Πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο στις 10/1/22 σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Στη Λάρισα καλούμε στην Κεντρική Πλατεία, 11.00 πμ
Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 Να ενταχθούν στην αναστολή όλοι οι ΚΑΔ και όλοι οι κωδικοί ειδικοτήτων που αφορούν τον κλάδο.

 Να σταματήσει ο αυθαίρετος διαχωρισμός σε κλάδους που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση και σε κλάδους που κλείνουν χωρίς απόφαση λόγω έξαρσης των κρουσμάτων.

 Να εξασφαλιστεί το εισόδημα και η επιβίωση για το σύνολο των συναδέλφων μας.

 Δωρεάν rapid test σε όλους τους εργασιακούς-συναυλιακούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν χορήγηση σε όλους των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Η επιδημιολογική επιτήρηση Pδεν είναι αποκλειστικά ατομική μας ευθύνη, ούτε μπορεί το κόστος της να βαρύνει τους εργαζόμενους. Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείων. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη κράτους και εργοδοτών για να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο οι χώροι Εργασίας να είναι εστίες υπερμετάδοσης.

 Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας μας.

 Να ενταχθούν άμεσα στο Μητρώο όλοι οι συνάδελφοι που έχουν τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση όρισε και που αποκλείστηκαν λόγω προθεσμίας.

 Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και 2021 καθώς και το δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας του 2021 που δικαιούμαστε από τα ένσημα των επιδοτήσεων.

 Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορούμε να πάρουμε επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα σε σχέση με το εποχικό επίδομα.

 Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες με εισοδηματικά κριτήρια.

 Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης ή που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από covid-19.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ