ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Η ανακοίνωση του σχολείου

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, από το προηγούμενο σχολικό έτος (2020-2021), συμμετέχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + , δράση ΚΑ2/ Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με τίτλο: «Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες»( “Creating inclusive learning environment for students with special needs”), που θα διαρκέσει 24 μήνες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με συντονιστή το σχολείο της Κρακοβίας και μέλη σχολεία από διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια: Αytos (Βουλγαρία), Τύρναβος (Ελλάδα), Laterza (Ιταλία). Ο διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος και οι καθηγήτριες κ. Κουτσιμανή Σουλτάνα και κ. Μαγαλιού Ελένη, όλοι μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, συμμετείχαν σε μικρής διάρκειας δραστηριότητα κατάρτισης προσωπικού (short-term joint staff training event), που πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας, έδρα του συντονιστικού σχολείου, από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2021.

Στα συγκεκριμένα σχολεία υπάρχουν πολλοί εκπαιδευόμενοι με ειδικές ανάγκες, μετανάστες μαθητές και όσοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές μειονεκτούσες περιοχές που κινδυνεύουν από αποκλεισμούς. Σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και καθορίστηκε η εξέλιξη και ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος. Βασική προτεραιότητα της προσπάθειάς μας είναι ο όσο το δυνατόν πιο ομαλός τρόπος ένταξης των μαθητών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες στην κανονική τάξη και η αποτελεσματικότερη διδασκαλία τους.

Ο κύριος στόχος του έργου θα είναι η δημιουργία υποστηρικτικού και δημιουργικού περιβάλλοντος μάθησης χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες μέσω πόρων ΤΠΕ, παιχνίδια λογική και ενσυνειδητότητας, κωδικοποίηση, μουσική, καλλιτεχνικές και θεατρικές δραστηριότητες με σκοπό να βελτιώσουν τη μνήμη τους, τη συγκέντρωσή τους, την ετοιμότητά τους για μάθηση, να ενισχύσουν την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή τους και τέλος να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας με τους υπόλοιπους μαθητές. Η σχέση μας καλλιεργήθηκε και θερμάνθηκε με γευστικές απολαύσεις και νοστιμιές της Πολωνίας, χαλαρές κουβέντες, επισκέψεις σε σπουδαία μνημεία και όμορφες ομαδικές στιγμές… Ξεκινήσαμε τέλεια… Ελπίζουμε το ίδιο όμορφα να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμά μας!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ