ΕΡΧΕΤΑΙ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

«Εξοικονομώ» για… ηλεκτρικές συσκευές έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Πρόκειται για ένα «κομμάτι» από το συνολικό «πακέτο» μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με «φόντο» τα αυξημένα ενεργειακά κόστη.

Το νέο πρόγραμμα –που προσομοιάζει με το Εξοικονομώ, το πρόγραμμα επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών- θα ενεργοποιηθεί σε επόμενη φάση και μετά τις εκπτώσεις που θα υιοθετηθούν στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που επίσης εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Επιδοτήσεις για αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

Στόχος είναι η «απόσυρση» παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και η αντικατάστασή τους με νέες που εξοικονομούν ενέργεια.

Το νέο «Εξοικονομώ Ηλεκτρικών Συσκευών» θα πριμοδοτεί όπως όλα δείχνουν κυρίως «φτωχά» νοικοκυριά με παλαιές «λευκές» συσκευές –και όχι μόνον- να αγοράσουν νέες.

Δίνοντας επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, το κράτος στοχεύει στο να αποκτήσουν πρόσβαση όλα τα νοικοκυριά σε φιλικότερο προς το περιβάλλον και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Οι επιδοτήσεις πάντως δεν αποκλείεται να «πιάσουν» και μεγαλύτερα εισοδήματα και να μην περιοριστούν στους οικονομικά ευπαθείς.

Πέρα από τις επιδοτήσεις για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών είχαμε ανακοινώσεις και για τις επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που αφορούν στους πάντες, χωρίς εισοδηματικά όρια όπως είχε αρχικά διαρρεύσει.

Και μάλιστα η έκπτωση στους λογαριασμούς δεν περιορίζεται στα νοικοκυριά, αλλά επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις.

Πόση είναι η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών

Για την κατανάλωση μηνός Ιανουαρίου, λοιπόν, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας.

Η συνολική αξία της επιδότησης θα ανέλθει συνολικά στα 157 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή:

• για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh (ήτοι 24 ευρώ)

• για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh (δηλαδή 18 ευρώ).

Δηλαδή συνολικά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 42 ευρώ τον μήνα από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, 39 ευρώ τον Νοέμβριο, 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, άρα 54 ευρώ τον μήνα.

Πόσο πάει η επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά. Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Επιδοτήσεις τιμολογίων φυσικού αερίου

Όσον αφορά στα τιμολόγια φυσικού αερίου των νοικοκυριών, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 €/MWh για όλους τους παρόχους, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας.

Επίσης, θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η ανάλογη συμβολή από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από το Κράτος και τη ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, μήνα για τον οποίο η μέση τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114 ευρώ/Mwh. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Επεκτείνεται η επιδότηση τιμολογίων φυσικού αερίου σε Εμπορικά-Βιομηχανικά τιμολόγια και για τον Ιανουάριο του 2022 και διαμορφώνεται στα 30 ευρώ/MWh, προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που δημιουργείται σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Η συνολική αξία της επιδότησης υπολογίζεται στα 51εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

enikonomia.gr Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ