ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ

Η κυβερνητική αμηχανία απέναντι στην πανδημία, η γκάφα του Αδ. Γεωργιάδη με τα τεστ στην Κύπρο και οι προειδοποιήσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Με τα χέρια ψηλά απέναντι στην πανδημία, που καλπάζει ανεξέλεγκτη, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ως γνωστόν, επέλεξε να πάρει το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, απλώς με επιπλέον τεστ, αντί μιας μικρής παράτασης μίας ή δύο εβδομάδων των μαθητικών διακοπών έως ότου κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου το πανδημικό κύμα, όπως είχαν προτείνει επιστημονικές φωνές.

Νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του τσουνάμι των κρουσμάτων κυβερνητικές πηγές λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εν όψει, ενώ η κυβέρνηση αρνείται τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ακριβή τιμή των ελληνικών μοριακών τεστ, πήγε να βγάλει αναξιόπιστα τα πολύ φτηνότερα κυπριακά, καταφέρνοντας να προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση και οργή στην κοινή γνώμη της Κύπρου, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί κακήν κακώς να τα μαζέψει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε χαμηλότερες ηλικίες πέραν των άνω των 60 ετών, το οποίο άφησε ανοιχτό, δηλώνοντας ότι «ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν τα ηλικιακά όρια, αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες» και κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους άνω των 50 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μέτρο που μέχρι λίγο πριν η κυβέρνηση ξεκινήσει να το εφαρμόζει, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας αφορά μόνο ηλικιακά όρια και όχι επαγγελματικές ομάδες.

Αλλωστε -σε αντίθεση με τους υγειονομικούς όπου επιβλήθηκε και η τιμωρητική συνέπεια της αναστολής εργασίας- την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού στους ένστολους και ειδικά στους αστυνομικούς η κυβέρνηση την έχει αποκλείσει, κλείνοντάς τους το μάτι -διά των σχετικών δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου- ότι δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν, καθώς τους κατατάσσει στην εκλογική της πελατεία.

Κι ενώ η φθορά της κυβέρνησης επιτείνεται λόγω της διαχείρισης που κάνει απέναντι στην πανδημία, ολοένα και πυκνώνει και η εσωκομματική κριτική. Εδώ και καιρό ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος διατυπώνει δημοσίως τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του με κυβερνητικούς χειρισμούς, ειδικά στο μέτωπο του κορονοϊού. Αιχμές άφησε και χθες για το ζήτημα των τιμών των τεστ, που στην Ελλάδα το μοριακό ήταν τόσο καιρό στα 60 ευρώ και μόλις τώρα έπεσε στα 47 ευρώ, ενώ στην Κύπρο οι τιμές για PCR κυμαίνονται στα 15 με 25 ευρώ και για ράπιντ στα 3 με 7 ευρώ.

«Οι μεγάλες διαφορές στην τιμολόγηση των τεστ Covid-19 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι Κύπριοι, με μεγαλύτερο εισόδημα από εμάς, επιβαρύνονται λιγότερο. Επιπλέον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την πανδημία. Δεν είναι η ώρα για “καπέλα”», ανέφερε ο κ. Κύρτσος, ενώ σε προχθεσινή ανάρτησή του σημείωνε ότι «η “ρουτίνα” των 2.000 θανάτων τον μήνα από Covid-19 έχει ρίσκο για την κυβέρνηση. Υπάρχει ένα κρίσιμο, απροσδιόριστο σημείο, στο οποίο η κοινή γνώμη μπορεί να περάσει ξαφνικά από την ψευδαίσθηση κανονικότητας στην απαίτηση για απόδοση ευθυνών.

Βελτίωση πολιτικής “εδώ και τώρα”». Επιπλέον ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τάχθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης για άνοιγμα των σχολείων κανονικά τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι «τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Παιδιά, έφηβοι πιο ευάλωτοι στην Ομικρον. Στις ΗΠΑ οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων στα νοσοκομεία έφτασαν τις 672 στις 2/1. Διπλασιάστηκαν σε 7 ημέρες. Στη Ν. Αφρική 17% των εισαγωγών αντιστοιχούν, με Ομικρον, σε νέους και έφηβους. Το ποσοστό 3,5% με Δέλτα» και ζητώντας «τα σχολεία να μείνουν κλειστά, να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα μέχρι να εκδηλωθεί πλήρως η δυναμική της Ομικρον και να μετρήσουμε τον κίνδυνο» (6.1.2022).

Στις 4.1.2022 ο κ. Κύρτσος σημείωνε ότι «οι αρμόδιοι είχαν χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, ήλθε και η Ομικρον να φέρει το χάος. Εξαρτιόμαστε κυρίως από το σενάριο που θα επικρατήσει. Θα επιβεβαιωθεί η Ομικρον σαν ήπια μετάλλαξη; Θα φτάσουμε μέσω της Ομικρον στην πανδημία της αγέλης; Θα δοκιμαστούμε από άλλη μετάλλαξη;». Σημείωνε ακόμα τα εξής: «Δύο χρόνια πανδημίας με πολιτική που εφαρμόζεται να υστερεί σε: Αστικές συγκοινωνίες. Χρηματοδότηση ΕΣΥ, Παιδείας. Διαγνωστικά τεστ. Ιχνηλάτηση. Περιορισμός επαφών. Επιτήρηση μέτρων. Υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων. Ποσοστά εμβολιασμού σε κρίσιμες ηλικίες. Μεγάλα κενά…». Ενώ στις 29 Δεκεμβρίου ανέφερε: «Ο αιφνιδιασμός από Ομικρον θέτει ζήτημα ποιότητας “επιτελείου” Μαξίμου. Επεσαν έξω:

Σε αντιμετώπιση πανδημίας. Εκτίμηση πορείας της. Προετοιμασία ΕΣΥ. Απολιγνιτοποίηση, ενεργειακό, φυσικό αέριο. Ελεγχο ελλειμμάτων, ακρίβεια. Δεν δέχονται αμφισβήτηση έργου τους. Αποκλείεται να μάθουν». Ας συνυπολογιστεί εδώ ότι ο κ. Κύρτσος δεν είναι μόνο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., αλλά το 1991-1993 διετέλεσε άτυπος σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ