2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, από το προηγούμενο σχολικό έτος (2020-2021), συμμετέχει ως εταίρος σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + , δράση ΚΑ2/ με τίτλο: «Think globally, act locally! Let’s live greener! » το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία, με συντονιστή το σχολείο Stadtteilschule Horn Γερμανίας και μέλη το 2o Γυμνάσιο Τυρνάβου Ελλάδας, το Kings Heath Boys’ School, Ηνωμένου Βασιλείου, το Escola Secundária Adolfo Portela Πορτογαλίας, Fundacio Privada Fundacio Champagnat Ισπανίας και Základní skola a materská skola Τσεχίας.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος και η καθηγήτρια υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μαγαλιού Ελένη, μέλη της παιδαγωγικής ομάδα του προγράμματος, συμμετείχαν σε μικρής διάρκειας δραστηριότητα κατάρτισης προσωπικού (short-term joint staff training event), που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, έδρα του συντονιστικού σχολείου, από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αποτίμηση της εξ αποστάσεως συνεργασίας λόγω ειδικών συνθηκών (covit-19) κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, τέθηκαν νέοι στόχοι, δρομολογήθηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν πριν και κατά τις κινητικότητες καθώς επίσης και οι ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στα σχολεία. Το θέμα του προγράμματος, «Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά !

Ας γίνουμε περισσότερο Πράσινοι!», αφορά ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, συνέπειες της οποίας βιώνουμε καθημερινά (ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, αύξηση της στάθμης του νερού των θαλασσών). Οι στόχοι του είναι η ανάδειξη της κρισιμότητας του φαινομένου που απασχολεί, όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και όλον τον πλανήτη, η ενημέρωση καθώς και η ευαισθητοποίηση των μαθητών ως αυριανών πολιτών, σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Άμεσοι στόχοι του έργου είναι η καθιέρωση ενός συστήματος ανακύκλωσης και απόρριψης στις τάξεις, η μείωση των απορριμμάτων (πλαστικών) γενικά, η ευαισθητοποίηση για επαναχρησιμοποίηση προϊόντων (Upcycling), η εφαρμογή γνώσεων για υγιεινά και τοπικά τρόφιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας(εναλλακτικές μορφές) και νερού καθώς και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.

Οι συμμετέχοντες στις Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μάθησης και Διδασκαλίας Θα λειτουργήσουν ως Οικο-πρεσβευτές των σχολείων τους για την προώθηση και διάδοση της γνώσης που θα αποκτηθεί με σχετικές δραστηριότητες. Όλα τα σχολεία που συμμετέχουν είναι ή σχεδιάζουν να γίνουν Οικολογικά Σχολεία στη χώρα τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ