ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Μια ακόμη ιστορία καθημερινής τρέλας στον καιρό της ενεργειακής κρίσης και του κορωνοϊού

Περιγράφω τα γεγονότα με την σειρά που συνέβησαν γιατί σίγουρα αλλιώς θα μπερδευτείτε όπως κι εγώ μέχρι να τα ξεκαθαρίσω.

Όλα ξεκίνησαν στις 29-9-2021 όταν έλαβα τον λογαριασμό ΕΝΑΝΤΙ ηλεκτρικού ρεύματος από την Ζενίθ ηλεκτρονικά. Στο λογαριασμό αυτό κλήθηκα να πληρώσω 118,43 ΕΥΡΩ. Από το ποσό αυτό για κατανάλωση 344KWh η χρέωση για το ρεύμα ήταν 71,13 ευρώ και οι λοιπές χρεώσεις τα υπόλοιπα.

Βλέποντας αναλυτικά τις χρεώσεις του ρεύματος στην δεύτερη σελίδα του λογαριασμού η αξία του ρεύματος σύμφωνα με το συμβόλαιό μου ήταν (344 KWh X 0,0899E/KWh=) 30,93 ενώ η αναπροσαρμογή Ο.Τ.Σ 42,02 ευρώ. Αμέσως αναρωτήθηκα τι ήταν αυτή η αναπροσαρμογή Ο.Τ.Σ. Ψάχνοντας διάβασα χωρίς να καταλάβω πλήρως πως υπολογίζεται η αναπροσαρμογή αυτή . Γενικά η αναπροσαρμογή ονομάζεται Οριακή Τιμή Συστήματος ή εναλλακτικά Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) έχει να κάνει με την τιμή που αγοράζουν το ρεύμα οι εταιρείες στη χονδρική (και η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται ) .

Έτσι κάθε εταιρεία ορίζει ένα όριο πάνω από το οποίο όταν αγοράζει ενεργοποιεί την αναπροσαρμογή και στη χρεώνει στο λογαριασμό επιπλέον της τιμής του συμβολαίου σου. Στη σελίδα https://www.skiouraki.gr/ots/ υπάρχει μια πολύ καλή επεξήγηση για την ΟΤΣ. Επιπλέον βλέποντας τον λογαριασμό μου για την ίδια περίοδο το 2020 , για περίπου ίδια κατανάλωση 341 KWh πλήρωσα 55,31 ευρώ .

Η χρέωση για το ρεύμα στον λογαριασμό αυτό ήταν 29,67 ευρώ με την ίδια ακριβώς αξία ρεύματος 30,66 και ΟΤΣ 0,95 ευρώ. Διπλάσια και παραπάνω τιμή για το συνολικό λογαριασμό και 130% παραπάνω για το ηλεκτρικό ρεύμα , όσο για την αναπροσαρμογή 4000% πάνω. Τα δελτία ειδήσεων τότε έλεγαν για μια αύξηση 35-40% στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παίρνω λοιπόν το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών για να διαμαρτυρηθώ για τον υπέρογκο λογαριασμό. Αυτοί μου έλεγαν άλλα αντ’ άλλων και θεωρούσαν φυσιολογική την αύξηση. Ζήτησα λοιπόν αν υπάρχει κάποιο πακέτο χωρίς την αναπροσαρμογή για να ενταχθώ σε αυτό μήπως και γλυτώσω το χαράτσι αυτό. Η απάντηση ήταν αρνητική . Έτσι άρχισα να ψάχνω για άλλη εταιρεία και κατέληξα στην Elpedison λόγω χαμηλότερης χρέωσης ανά KWh αλλά και χαμηλότερη αναπροσαρμογή. Έκανα λοιπόν αίτηση στην Elpedison και έστειλα τα δικαιολογητικά που μου ζήτησαν.

Μου έστειλαν και το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψα και έστειλα με email στις 30-9-2021 που είχε ρητό όρο ότι έχω δικαίωμα υπαναχώρησης 14 ημερολογιακών ημερών.
Στις 4 Οκτωβρίου , μετά 4 ημέρες, μου τηλεφωνούν από την Ζενίθ και με ρωτούν για ποιο λόγο έφυγα. Όταν τους εξηγώ το λόγο, μου λένε ότι υπάρχει πακέτο για το ρεύμα χωρίς την αναπροσαρμογή ΟΤΣ .

Το πακέτο αυτό είχε τιμή ανά KWh 0,11 ευρώ που με την έκπτωση, επειδή είχα και φυσικό αέριο, η τιμή πήγαινε στο 0,1006 (εικόνα 1. Υπήρχε ο όρος όμως στο συμβόλαιο ότι στην αρχή πληρώνεις μια ετήσια συνδρομή 59 ευρώ . Θεώρησα την πρόταση συμφέρουσα λόγω του ότι η τιμή ήταν πολύ κοντά στην τιμή που πλήρωνα και συμφώνησα. Έπρεπε όμως να σταλεί στην Elpedison δήλωση υπαναχώρησης και για το ρεύμα αλλά και το αέριο.

Η υπάλληλος της Ζενίθ Σ.Κ. μου έστειλε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονταν καθώς και τις δηλώσεις υπαναχώρησης για το ρεύμα και το αέριο προς την Elpedison τις οποίες ανέφερε ρητά στο email που μου έστειλε ότι θα τις προωθήσει αυτή η ίδια στην εν λόγω εταιρεία.

Όντως αφού έστειλα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες τις δηλώσεις υπαναχώρησης υπέγραψα και την σύμβαση με την τιμή και τους όρους που είχαμε συμφωνήσει. Στις 14 Οκτωβρίου μάλιστα μου ήρθε email από την Ζενίθ που με καλωσόριζε στην εταιρεία και είχε και αντίγραφο του συμβολαίου με τη διαφορά ότι η χρέωση του ρεύματος ήταν 0,15111ευρώ/KWh , δηλαδή 30% παραπάνω (εικόνα 2). Λάθος μου μεγάλο, γιατί όντας καλόπιστος, όταν τηλεφώνησα στην ίδια υπάλληλο για να διαμαρτυρηθώ για το πως γίνεται σε 10 μέρες να υπάρχει αύξηση 30%, δέχτηκα την εξήγηση της ότι με την έκπτωση θα πάει 0,11ευρώ/KWh, ενώ δεν είναι έτσι. Με κορόιδεψε μπροστά στα μούτρα μου και εγώ το έχαψα.

Και ενώ νόμιζα ότι όλα βαίνουν καλώς στις 23-10-2021 μου έρχεται τελικός εκκαθαριστικός λογαριασμός από την Ζενίθ για περίοδο κατανάλωσης μέχρι τις 12-10-2021 ποσού 249 ευρώ, στον οποίο ενώ χρεώνομαι με το παλιό τιμολόγιο και στον οποίο υπάρχει χρέωση αναπροσαρμογής 142,77ευρώ υπάρχει και χρέωση 59 ευρώ για το ετήσιο πάγιο με το πακέτο που δεν έχει Αναπροσαρμογή ΟΤΣ . Επικοινωνώ με την Ζενίθ και την ίδια υπάλληλο και με καθησυχάζει λέγοντάς μου ότι αυτό είναι φυσιολογικό και έτσι πρέπει να γίνει αφού πήγα σε άλλο πακέτο και ότι το πάγιο προπληρώνεται όπως λέει το συμβόλαιό μου που ίσχυε από τις 14-10-2021. Πληρώνω τον τελικό λογαριασμό ποσό 131,22 γιατί τον προηγούμενο ποσού 118,43 ευρώ τον είχα πληρώσει αλλά μου είχαν κρατήσει και το ποσό μέσω πάγιας εντολής άρα τον είχα πληρώσει 2 φορές.

Σαν να μην έφτανε αυτό στις 27-10-2021 μου έρχεται ηλεκτρονικά λογαριασμός ENANTI από την Elpedison για περίοδο κατανάλωσης 12-10-2021 έως 20-12-2021, δηλαδή περίοδο που εγώ νόμιζα ότι είχα συμβόλαιο με την Ζενίθ και μάλιστα για περίοδο 8 ημερών . Έπαθα ένα σοκ. Τηλεφωνώ στην Elpedison και ρωτάω πως γίνεται να εκδοθεί λογαριασμός όταν εγώ έχω υπογράψει συμβόλαιο στην Ζενίθ και ότι έχω στείλει δήλωση υπαναχώρησης για την αίτησή μου προς την εταιρεία. Η απάντηση τους ήταν ότι δεν έχουν λάβει καμιά δήλωση υπαναχώρησης για το ρεύμα από κανένα για την συγκεκριμένη παροχή και ότι για την ΔΕΔΗΕ θεωρούμαι πελάτης της Elpedison όπως και γι’ αυτούς.

Έκπληκτος τηλεφωνώ στη Ζενίθ όπου με διαβεβαιώνουν ότι όντως δεν φαίνομαι πελάτης τους . Μα λέω έχουμε συμβόλαιο από 14-10-2021 πως γίνεται αυτό. Με παραπέμπουν στην ίδια υπάλληλο η οποία μου λέει ότι έχει στείλει τις δηλώσεις υπαναχώρησης στην Elpedison και ότι αυτοί λένε ψέματα και μάλιστα γι’ αυτό μου έστειλε το συμβόλαιο. Μάλιστα υποστήριξε ότι πως γίνεται να πήραν την υπαναχώρηση για το Φυσικό Αέριο και να μην πήραν για το ρεύμα. Δυστυχώς όμως τελικά φαίνεστε πελάτης της. Μου λέει ότι θα διορθωθεί το θέμα και μου υπόσχεται ότι θα το λύσει.

Της επεσήμανα ότι εγώ δεν έχω καμία ευθύνη που έχω συμβόλαιο με δύο Εταιρείες συγχρόνως και ότι αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Θεωρώ σκόπιμο και σωστό να μην πληρώσω τον έναντι λογαριασμό της Elpedison και να περιμένω. Σε λίγες μέρες μου τηλεφωνεί ξανά η εν λόγω υπάλληλος και μου λέει ότι αφού εκδόθηκε τελικός λογαριασμός τώρα πρέπει να κάνουμε την διαδικασία από την αρχή. Με διαβεβαιώνει ότι δεν θα έχω καμία επίπτωση και ότι θα ξαναστείλει τη δήλωση υπαναχώρησης. Στις 9-11-2021 μου έστειλε νέο συμβόλαιο να υπογράψω με courier το οποίο και υπέγραψα χωρίς να το πολυκοιτάξω , μέγα λάθος μου αφού η χρέωση ανά KWh σε αυτό το συμβόλαιο ήταν 0,26667ευρώ/KWh (εικόνα 3) .

Δηλαδή σε ένα μήνα από 0,11 ευρώ/ KWh πήγαμε στα 0,15 και τέλος στα 0,26 αύξηση 150%!! Αυτό όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν γύρω στο 35% σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία και την κυβέρνηση και μάλιστα θεωρούνταν υπέρογκο και η κυβέρνηση είχε δώσει ποσό 0,02 Ευρώ/KWh μέσω του ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των νοικοκυριών ιδιαίτερα των ευάλωτων.

Πως λέγεται αυτό το αφήνω σε σας να το χαρακτηρίσετε γιατί αν το κάνω εγώ θα χρησιμοποιήσω βαριές αν όχι και απρεπείς εκφράσεις!

Το σήριαλ όμως συνεχίζεται . Στις 19-11-2021 εκδίδεται ο τελικός λογαριασμός από την Elpedison ποσού 91,57 ευρώ για περίοδο ενός μήνα που με χρεώνουν 50 ευρώ για πρόωρη λύση συμβολαίου όρο που δεν υπήρχε στο συμβόλαιο που είχα υπογράψει με την Elpedison. Τέλος πάντων, εδώ πήρα τηλέφωνο και μου το αφαίρεσαν από το λογαριασμό . Αν όμως δεν το είχα προσέξει στην δεύτερη σελίδα του λογαριασμού θα το είχα πληρώσει κι αυτό. Μετά όμως από όσα έπαθα έχω γίνει πολύ προσεκτικός.

Συνεχίζουμε και κορυφώνουμε το αλαλούμ. Στις 23-12-2021 έρχεται ο πρώτος λογαριασμός της Ζενίθ με το καινούριο συμβόλαιο . Το ποσό για 332KWh έναντι είναι 164,72 ευρώ . Το κορυφαίο είναι ότι μου ξαναχρεώνουν το ετήσιο πάγιο 59 ευρώ.

Εδώ το ποτήρι ξεχείλισε. Τηλεφωνώ στην Ζενίθ και τους εξηγώ την κατάσταση. Πρέπει να πήρα 8 φορές και ο κάθε εκπρόσωπος μου έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Την μία έκλεινε η γραμμή, την άλλη μου έλεγαν ότι σωστά χρεώθηκα γιατί για λίγες μέρες ήμουν στο πακέτο χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής οπότε αφού έφυγα χρεώθηκα το ετήσιο πάγιο για λίγες μέρες και το ξαναχρεώνομαι τώρα με το καινούργιο συμβόλαιο στον καινούργιο λογαριασμό, την άλλη με παρέπεμπαν στην υπάλληλο που είχα επαφές απ’ την αρχή η οποία ούτε στα τηλέφωνα απαντούσε, ούτε όταν άφηνα μήνυμα να με πάρει τηλέφωνο, ούτε στα email που τις έστελνα απαντούσε κλπ

Είχα Χριστουγεννιάτικα να προσπαθώ για μέρες να βρω το δίκιο μου αλλά που να το βρω. Αναγκάστηκα να πάω στο γραφείο της Ζενίθ εδώ στη Λάρισα με όλα τα χαρτιά , τους λογαριασμούς, τα συμβόλαια και τα email για να καταλάβουν το θέμα και ότι δεν έπρεπε τουλάχιστον να με χρεώσουν τα 59 ευρώ . Αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει.

Η άποψη μου είναι ότι μόνο αν δημοσιοποιήσω το θέμα μπορεί να ιδρώσει το αυτί τους.

Βασικά θα θεωρήσω ότι δικαιώνομαι αν πάμε στο αρχικό συμβόλαιο με τα 0,11 ή το δεύτερο με τα 0,15 ευρώ την KWh και να μην ξαναχρεωθώ τα 59 ευρώ το ετήσιο πάγιο. Σκέφτομαι και να πάω δικαστικά κατά της εταιρείας και της κυρίας Σιδηροπούλου για να δικαιωθώ.

Πραγματικά ο κλέψας του κλέψαντος συμβαίνει εις βάρος των καταναλωτών από αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες που στηριζόμενες στην ενεργειακή κρίση αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση κερδοσκοπούν ασύστολα. Αλήθεια ήθελα να ήξερα οι πολιτικοί τί λένε για αυτήν την κερδοσκοπία. Με τα ψίχουλα πού δίνουν ως ενίσχυση αφήνοντας ανεξέλεγκτες όλες αυτές τις Εταιρείες νομίζουν ότι προστατεύουν τους καταναλωτές.

Λάρισα 8-1-2022
Μιχάλης Κατσουράκης
Συνταξιούχος Οδοντίατρος
Καταναλωτής

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ