Ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που υπογράφει η επικεφαλής της Μαρία Κωστή

Φτάνει ένας “Διομήδης” για να αποκαλυφθεί το διαχρονικό έλλειμμα, ουσιαστικής προστασίας των χωριών του δήμου Τεμπών, από καιρικά φαινόμενα, σαν κι αυτά που έχουν ενσκήψει τα τελευταία 24ωρα.

Όλος σχεδόν ο δήμος, στο έλεος των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, έκανε περιοδεία την Τρίτη το απόγευμα, σε όλα τα σημεία του δήμου, που “απειλούνται” με πλημμύρες, διαπιστώνοντας την ανυπαρξία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα, που να αποτρέπουν τον κίνδυνο πλημμυρών αλλά και τον κίνδυνο για τις ζωές ανθρώπων και ζώων.
Χειμάδι και  Καλοχώρι βούλιαξαν μέσα στα νερά των ρεμάτων, που φτάνουν στην περιοχή χωρίς να καταλήγουν σε κάποιο άλλο ποτάμι προς εκτόνωση  και χύνονται μέσα στα χωράφια.
Στην Ελάτεια, το μεν ρέμα, που διέρχεται μέσα από το χωριό, έχει καλή εικόνα, χωρίς χώματα, πέτρες, θάμνους, που έχει ο «Συκουριώτης», όμως από όλα τα χωράφια, πάνω από τον επαρχιακό δρόμο, τρέχουν ανεξέλεγκτα μικρορέματα, που γεμίζουν με χώματα και πέτρες τον δρόμο, “ξεπλένοντας” ταυτόχρονα τα χωράφια από τα γόνιμα χώματά τους.
Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει διευθέτηση του ρέματος και πιθανόν δεν έχει γίνει σωστός καθαρισμός του, στα σημεία πάνω από το χωριό, ώστε να οδηγούνται όλα τα νερά μέσα στο ρέμα.
Στους Γόννους, το ρέμα γέμισε με ορμητικά νερά, που συμπαρέσυραν στο διάβα τους κάθε τι που η περιφέρεια είχε αρχίσει να φτιάχνει, μέσα στην κοίτη του, σε μια άκρως ακατάλληλη εποχή για έργα.
Αλήθεια αγνοούν στην περιφέρεια τον χρόνο που πρέπει να γίνονται έργα μέσα στα ρέματα;
Όχι βέβαια, αλλά αυτή είναι η πολιτική, τόσο της Δημοτικής Αρχής Τεμπών όσο και της Περιφερειακής Αρχή, στα θέματα της πολιτικής προστασίας.
Πολιτική “στο γόνατο”, που λέει ο λαός μας, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού και σωστή κατασκευή έργων υποδομής, που να προστατεύουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Αντίστοιχα απουσία προγραμματισμού, προληπτικών ενεργειών, στελέχωσης και εξοπλισμού, που να μην αφήνουν επί δύο εικοσιτετράωρα ορεινά χωριά, οπως η Καλλιπεύκη, χωρίς ρεύμα και με τους κατοίκους αποκλεισμένους από τα χιόνια , χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.
Στην Καλλιπεύκη πάγωσαν κάποια ζώα σε στάνες και μόλις σήμερα άνοιξαν οι δρόμοι επικοινωνίας των κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να μπορούν να ταΐζονται τα ζώα και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους, ενώ το χωριό ήταν μέχρι το μεσημέρι αποκλεισμένο.
Η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την έλλειψη συντονισμού, στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά κυρίως για την απουσία πολιτικής προστασίας γενικότερα, που φαίνεται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της.
Το ίδιο υπεύθυνη είναι και η περιφέρεια, που αρκείται σε “φτιασιδώματα” και όχι σε ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για τα οποία όμως ο προϋπολογισμός είναι τσουχτερός.
Ο λαός, που πληρώνει τις συνέπειες της κρατικής και αυτοδιοικητικής αδιαφορίας, πληρώνοντας και τον λογαριασμό παράλληλα, πρέπει εδώ και τώρα να φράξει τον δρόμο αυτής της επικίνδυνης πολιτικής, απαιτώντας και όχι γκρινιάζοντας, όλα αυτά που πρέπει να γίνονται, για να νιώθει ασφαλής.
Να μεριμνήσουν άμεσα κυβέρνηση, η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και η δημοτική αρχή, για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, μέσα στο κρύο, γιατί ο χειμώνας μόλις άρχισε και τα φαινόμενα αυτά θα επαναληφθούν. Να αξιοποιηθούν δημόσιοι και δημοτικοί χώροι θερμαινόμενοι και κατάλληλοι για την φιλοξενία ανθρώπων όπου υπάρχουν διακοπές ρεύματος.
Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των γεφυρών, των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού).
Να δοθεί άμεσα έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%, για σπίτια, αλλά και στους αγρότες που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα.
Άμεσα σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων του Δήμου Τεμπών, με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημοτών, αναδεικνύοντας κάθε τι που πρέπει να επιλυθεί, με την απαραίτητη συμμετοχή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ