ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ;

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας

Το θράσος της ΝΔ του Μητσοτάκη και του Υπουργού ΠροΠο που διεκδικεί πλέον με σοβαρές αξιώσεις τον τίτλο του αυταρχικότερου των τελευταίων δεκαετιών, δεν έχουν όριο.

Ο υπουργός με σημερινές του δηλώσεις καταγγέλλει τις «πρακτικές αθλιότητας» και «παράγκας» μέσα στα πανεπιστήμια. Αν κανείς έβλεπε μεμονωμένα τη φράση του αυτή θα πίστευε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί επιτέλους με το δικό της παιδί, τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που τοποθέτησε σε δύο έμμισθες κρατικές θέσεις, ενώ γνώριζε ότι είναι υπόδικος για υπόθεση απάτης με τη χρήση του σχήματος της πυραμίδας από το 2018 -2019. Ότι αναγνώρισε την ευθύνη της που συγκάλυψε την υπόθεση και αντάμειψε το δικό της παιδί, τοποθετώντας το στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου και στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ που, μεταξύ άλλων, έχει ευθύνη για τα σχέδια ασφάλειας των ΑΕΙ.

Όμως ο υπουργός δεν είπε ούτε μία λέξη για το γαλάζιο παιδί, που συνεχίζει ανενόχλητο να διδάσκει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αντίθετα, οι δηλώσεις που επέλεξε να κάνει πανηγύριζαν για τις εισβολές της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Τεράστια ευθύνη έχει και ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, κος Μπουραντώνης, που καταψήφισε την θέση του εν λόγω καθηγητή σε αναστολή, όταν το θέμα τέθηκε στη Σύγκλητο. Και ο ίδιος, δεν είπε κουβέντα για τον διδάσκοντα στο ίδρυμα που διοικεί, μέχρι οι πληροφορίες για το ποιόν του να διαρρεύσουν από δηλώσεις του ίδιου του δικηγόρου του.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την πραγματική παράγκα που απ’ ότι φαίνεται λειτούργησε εν γνώσει της αξιοποιώντας την ΑΣΟΕΕ, επενδύει για μια ακόμα φορά στο Νόμος και Τάξη και στην στρατηγική της έντασης. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχει δώσει εντολές στην αστυνομία να εισβάλει τρεις φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους, δύο στο ΑΠΘ και μία στην ΑΣΟΕΕ, ενώ εξαγγέλλει και τέταρτη επέμβαση – ξανά στο ΑΠΘ. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η αστυνομία, με τους Ράμπο της ΟΠΚΕ να εισβάλλουν μέρα μεσημέρι σε πανεπιστημιακό χώρο, εν μέσω μαθημάτων, να ρίχνουν στο έδαφος και να συλλαμβάνουν φοιτητές επειδή χρησιμοποιούσαν ένα … τρυπάνι, μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αντίστοιχη ντροπή προκαλούν οι εικόνες της εισβολής της αστυνομίας τα ξημερώματα στο ΑΠΘ για να εκκενώσει κατάληψη – διαμαρτυρία φοιτητών.

Όσο και αν θεωρούμε άστοχες πρακτικές που υποβοηθούν την κατασταλτική στρατηγική της κυβέρνησης, όσο και αν πιστεύουμε ότι η απάντηση στις αθλιότητες του καθηγητή, αλλά και του υπουργού και του Πρύτανη, περνάει μέσα από τους αγώνες των φοιτητών και της κοινωνίας, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το κυρίαρχο. Ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να αντιμετωπίσει με την καταστολή κάθε αντίσταση και επενδύει στην αστυνομική βία και στο αφήγημα της ανομίας για να  αποπροσανατολίσει από τους δεκάδες που χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία, από τους εκατοντάδες χιλιάδες που απειλούνται κάθε μέρα από τη φτώχεια, την ακρίβεια και την εξαθλίωση.

Τόσο ο υπουργός, όσο και ο πρύτανης των συγκαλύψεων και των ΟΠΚΕ, οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει τους αγώνες της νεολαίας για ένα δημοκρατικό, δημόσιο πανεπιστήμιο, για το πανεπιστημιακό άσυλο, για ανθρώπινες συνθήκες σπουδών, πτυχία με αντίκρισμα, αποτελεσματικά υγειονομικά μέτρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ