Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΜΙΖΕΡΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ. ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Ευαγγέλου που αναφέρεται σε μίζερο προϋπολογισμό και ανυπαρξία έργου απέστειλε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας:

«Για ακόμη μια φορά υποχρεούμαστε να απαντήσουμε στη μίζερη κριτική του κ. Ευαγγέλου, αφού δεν έχει μάλλον καταλάβει ότι παρέδωσε τη διοίκηση του Δήμου τον Αύγουστο του 2019. Από τότε μέχρι σήμερα, καλώς ή κακώς, έχουν συντελεστεί κοσμοιστορικά γεγονότα, πρωτόγνωρα για τον τόπο, τη χώρα και τον κόσμο, αλλά ο κ. Ευαγγέλου επιμένει σε μία παρωχημένη κριτική, περασμένων δεκαετιών, που μόνο ένα στενά παραταξιακό ακροατήριο μπορεί πλέον να ικανοποιήσει.

Διαβάσαμε χθες την ανακοίνωση του κ. Ευαγγέλου που μιλά για μίζερο προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, ανυπαρξία έργου της σημερινής διοίκησης και μία σειρά καταγγελιών χωρίς στοιχεία.

Το ίδιο κείμενο βέβαια είχε διαβάσει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν τα Χριστούγεννα, αλλά έκρινε ότι ο κατάλληλος χρόνος για να τη δημοσιεύσει είναι η μέρα που ο Δήμος δεχόταν το χτύπημα της κακοκαιρίας «Διομήδης». Ας το προσπεράσουμε…

Και ενώ έλαβε τότε όλες τις απαντήσεις στα ψέματα και τις συκοφαντίες που διέσπειρε, επανήλθε στη δημοσιότητα, γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει τελικά είναι η προβολή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αυτό δείχνει άλλωστε και η πενταετής θητεία του στο Δήμο, κατά την οποία ελάχιστα έχει να επιδείξει, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του τεχνικού προγράμματος των τελευταίων 8 ετών. Όπως φαίνεται και στο γράφημα που παρουσιάζουμε σήμερα, για τις χρηματοδοτήσεις του τεχνικού προγράμματος από το 2015 έως το 2022, η πενταετής θητεία Ευαγγέλου στο Δήμο Ελασσόνας στιγματίστηκε από στασιμότητα και καθυστερήσεις. Αντιθέτως η θητεία μας από το 2020 έως το 2022 παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και πολλές εντάξεις έργων, παρά την πανδημία και τον σεισμό του Μαρτίου.

Από τις χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος τα τελευταία 8 χρόνια, προκύπτει σαφώς ότι ως νέα διοίκηση αυξήσαμε τις χρηματοδοτήσεις των έργων από προγράμματα, όπως τον Φιλόδημο, το Πράσινο Ταμείο και τον Αντώνη Τρίτση, διατηρήσαμε το ποσό της τακτικής χρηματοδότησης ΣΑΤΑ πάνω από τα 2.300.000 ευρώ, απορροφώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000.000,00 ευρώ, και διατηρήσαμε σταθερά τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ πάνω από τα 3.200.000,00 ευρώ, απορροφώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον 800.000,00 ευρώ. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν τα στοιχεία από τα εγκεκριμένα τεχνικά προγράμματα ανά έτος από το 2015 έως το 2022 με κωδικούς ανάρτησης στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Και επειδή ο κ. Ευαγγέλου βαυκαλίζεται ότι όλα τα έργα που υλοποιούνται σήμερα στο Δήμο έχουν τη δική του σφραγίδα και υπογραφή, αξίζει να σημειώσουμε ότι στον Προϋπολογισμό του 2022 τα χρηματοδοτηθέντα έργα που εντάχθηκαν επί θητείας Ευαγγέλου και υλοποιούνται φέτος είναι μόλις το 26,24% του τεχνικού προγράμματος (ποσό 2.741.000 €), ενώ από το σύνολο των χρηματοδοτηθέντων έργων το 73,76% (ποσό 7.706.151,36 €) εντάχθηκαν από την παρούσα διοίκηση.

Με ψέματα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ο κ. Ευαγγέλου απευθύνεται μάλλον σε ένα ακροατήριο που δεν ενδιαφέρεται και δεν θα του ζητήσει ποτέ αξιόπιστα στοιχεία.

Και είναι πραγματικά λυπηρό η παράταξη του κ. Ευαγγέλου να σύρεται σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της «εικονικής» πραγματικότητας, της δήθεν υπερπαραγωγής έργων επί θητείας του, ενώ τα στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Επίσης, πόσο ανεύθυνο μπορεί να είναι να συγκρίνεις τα τεχνικά προγράμματα δύο δήμων, χωρίς να αποκαλύπτεις ότι στη μία περίπτωση αναφέρεσαι σε έργα 100% χρηματοδοτούμενα (Δήμος Ελασσόνας), ενώ στην άλλη περίπτωση αναφέρεσαι σε έργα χρηματοδοτούμενα και χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (άλλος δήμος). Με την άκομψη αυτή αναφορά σε άλλο δήμο, ο κ. Ευαγγέλου εκθέτει εκτός από τον εαυτό του και το θεσμό του Δήμου Ελασσόνας, καθώς πρώτη φορά στα χρονικά της αυτοδιοίκησης συγκρίνονται δύο προϋπολογισμοί και δύο τεχνικά προγράμματα διαφορετικών δήμων του νομού, ενώ θα έπρεπε καλύτερα να συγκρίνει τον φετινό προϋπολογισμό με τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας…

Τέλος, ο κ. Ευαγγέλου προβαίνει διαρκώς σε αόριστες καταγγελίες για δήθεν παράνομες προσλήψεις, για κατασπατάληση των χρημάτων για τους σεισμόπληκτους, για παράνομη διανομή των τροφίμων, για παράνομες αναθέσεις σε εργολάβους και πολλά άλλα, μόνο που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη καταγγελία, ενώ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει και του έχουν παρασχεθεί όλα τα επίσημα έγγραφα σε κάθε περίπτωση.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Μόνο λασπολογεί;

Ας καταλάβει λοιπόν ο κ. Ευαγγέλου και όσοι τον συμβουλεύουν ότι με ψέματα και συκοφαντίες δεν κερδίζεις εκλογές για δεύτερη φορά. Οι πολίτες είδαν και έκριναν το έργο του κ. Ευαγγέλου. Οι πολίτες θα κρίνουν και το έργο της νέας διοίκησης, αλλά μέχρι τότε τα ψέματα και οι συκοφαντίες του κ. Ευαγγέλου θα απαντώνται με στοιχεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ