ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΪΜΟΥ ΜΑΣΚΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για προστατευτικές μάσκες, όπως οι N95, KN95 και KF94. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, o καλύτερος τρόπος για να βρείτε αυθεντικές μάσκες είναι να τις προμηθευτείτε από αξιόπιστους μεταπωλητές, καθώς είναι δύσκολο πολλές φορές να ξεχωρίσει κάποιος τις «μαϊμού» από τις γνήσιες.

Ακολουθούν 12 σημεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά μάσκας N95, KN95 ή KF94.
1. Δεν διατίθενται σε σφραγισμένες συσκευασίες. Οι νόμιμες μάσκες συνήθως σφραγίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές εάν κάποιος (εκτός από τον κατασκευαστή) έχει χρησιμοποιήσει το προϊόν πριν από εσάς. Για παράδειγμα, αν οι μάσκες βρίσκονται σε μια τσάντα που μόλις έχει δεθεί με ταινία ή έχει κλείσει με φερμουάρ, να είστε υποψιασμένοι.

2. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εταιρεία ή την τοποθεσία της. Στη συσκευασία θα πρέπει να αναφέρεται πού κατασκευάστηκαν οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας νόμιμος ιστότοπος ή μια φυσική διεύθυνση, ώστε να μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή, εάν έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα.

3. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Καθώς το ηλεκτροστατικό φορτίο που μπλοκάρει τα σωματίδια «αποδυναμώνεται» με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει πάντα να αναγράφεται μια ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Ακόμη πιο πιθανό να καταστραφούν είναι τα ελαστομερή υλικά στους ιμάντες και τα εξαρτήματα που τους συγκρατούν στη θέση τους, δήλωσε η Κριστίνα Μπάξτερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Emergency Response TIPS, LLC, μιας εταιρείας εκπαίδευσης και συμβούλων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

4. Η επίσημη ορολογία χρησιμοποιείται λανθασμένα. «Κόκκινη σημαία» αποτελεί οποιαδήποτε συσκευασία αναφέρει ότι η μάσκα είναι «εγκεκριμένη από την FDA». Μία μάσκα N95 είναι εγκεκριμένη από το Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (NIOSH), όχι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) (αν και μία χειρουργική μάσκα N95 θα πρέπει επίσης να είναι εγκεκριμένη από την FDA). Ωστόσο, ούτε το NIOSH ούτε η FDA παρέχουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά έγκρισης, «άρα κάθε επιστολή πιστοποίησης που εσωκλείεται είναι ψευδής», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECRI, Μάρκους Σαμπάκερ.

Η συσκευασία μπορεί συχνά να αναφέρει ότι οι μάσκες KN95 ή KF94 είναι «εγγεγραμμένες στην FDA» ή «στη λίστα της FDA», αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι ο κατασκευαστής έχει καταθέσει τα έγγραφα για να ενημερώσει την FDA για την ύπαρξή του. Δεν σημαίνει ότι οι μάσκες έχουν δοκιμαστεί ή εγκριθεί.

5. Η εταιρεία προσπαθεί πολύ σκληρά (ή όχι αρκετά). Εάν η συσκευασία γράφει «γνήσια», «νόμιμη», «αυθεντική» ή «αξιόπιστη», θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη μάσκα με σκεπτικισμό, όπως αναφέρει το CDC στη σελίδα συμβουλών του Εθνικού Εργαστηρίου Ατομικής Προστασίας Τεχνολογίας (NPPTL). Σε τελική ανάλυση, εάν η εταιρεία ήταν ένας αξιόπιστος κατασκευαστής, δεν θα ένιωθε την ανάγκη να το ισχυριστεί. Αντίθετα, εάν υπάρχουν τυπογραφικά ή γραμματικά λάθη στη συσκευασία, «αυτό είναι μια ένδειξη ότι προέρχεται από μια εταιρεία που δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του προϊόντος της», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του τμήματος ασφάλειας της εταιρείας 3M.

6. Δεν υπάρχει όνομα ή λογότυπο εταιρείας. Θα πρέπει να υπάρχει το όνομα της εταιρείας ή το λογότυπο ακριβώς πάνω στη μάσκα.

7. Ελαττωματικό προϊόν. Οι μάσκες δεν θα πρέπει να έχουν στραβή συρμάτινη γέφυρα μύτης, ελαστικά που χάνουν την ελαστικότητά τους ή αποσπώνται εύκολα. Αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν την εφαρμογή της μάσκας και δεν θα υπήρχαν σε αξιόπιστες μάρκες.

Στις μάσκες Ν95
8. Το σήμα NIOSH απουσιάζει. Το NIOSH -γραμμένο σωστά- θα πρέπει να υπάρχει με κεφαλαία γράμματα και να εντοπίζεται εύκολα.
9. Απουσιαζει ο αριθμός έγκρισης. Πρόκειται για αλφαριθμητικό αναγνωριστικό που ξεκινά με τα γράμματα «TC-84A» και ακολουθούν τέσσερα επιπλέον ψηφία. Εάν υπάρχει, ελέγξτε το στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH.

10. Η μάσκα έχει θηλιές αυτιών. Οι αυθεντικοί αναπνευστήρες N95 ασφαλίζουν με ένα ζευγάρι ελαστικές ταινίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια πιο καλη εφαρμογή σε σχέση με τις θηλιές αυτιών που διαθέτουν οι μάσκες KN95 και KF94.

11. Διαθέτει σήμανση για παιδιά. Δεν υπάρχουν μάσκες N95 παιδικού μεγέθους. Μόνο οι μάσκες ενηλίκων υποβάλλονται στη διαδικασία έγκρισης NIOSH και μπορούν να χαρακτηριστούν ως N95. Έτσι, οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «Kids N95» (παιδικές N95) είναι, εξ ορισμού, ψευδές. Ωστόσο, υπάρχουν αυθεντικές μάσκες παιδικού μεγέθους KN95 και KF94.

Στις μάσκες KN95
12. Δεν υπάρχει σήμανση GB. Σύμφωνα με το πρότυπο KN95, οι μάσκες που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιουλίου 2021 φέρουν σφραγίδα GB2626-2019, η οποία βεβαιώνει ότι η μάσκα κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα κινεζικά πρότυπα. Μια μάσκα με αριθμό GB που λήγει σε 2006 κατασκευάστηκε σύμφωνα με το προηγούμενο πρότυπο και εξακολουθεί να είναι νόμιμη εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Πηγή: New York Times

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ