ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει ήδη από αύριο, Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, με παγετό τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. «Τσουχτερό» θα είναι το κρύο και την Πέμπτη, ενώ μικρή άνοδο της θερμοκρασία περιμένουμε την Παρασκευή, πριν έρθει το μεγάλο ξέσπασμα του χιονιά.

Τι είναι ο αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση των αερίων μαζών και την… κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Ο αεροχείμαρρος δεν θα περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και της Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα μεταφέροντας τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες.

Σχετικά με τις ψυχρές εισβολές η πρώτη που ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Προς το τέλος της εβδομάδας, όμως, όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Μετά από την παρουσίαση αυτής της ψυχρής μεταβολής η οποία έρχεται από το Βόρειο Πόλο είναι κατανοητό ότι οι αέριες μάζες θα υποστούν μεγάλες μεταβολές και ακόμη τα ύψη της βροχής είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι προκύπτουν με τα σημερινά δεδομένα πολλές διαφορές μεταξύ των τριών κυριότερων μοντέλων ακόμη και για το Σάββατο.

Στους παραπάνω χάρτες απεικονίζονται οι απόψεις τριών από τα πιο έγκυρα προγνωστικά μοντέλα για το ερχόμενο Σάββατο. Οι διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στη θέση ή στο βάθος των συστημάτων που δημιουργούνται και οι οποίες διαφοροποιούν σημαντικά το πεδίο υετού -κυρίως των χιονοπτώσεων- αλλά και άλλων παραμέτρων της επερχόμενης μεταβολής.

Ο καιρός στην Αθήνα

Η έλευση του αεροχείμαρρου δεν αποκλείεται να φέρει χιόνια ακόμα και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, η πρώτη ψυχρή εισβολή περνά την Τετάρτη με ξεροβόρι χωρίς σημαντικά φαινόμενα. Ωστόσο, η δεύτερη ψυχρή εισβολή έρχεται το Σαββατοκύριακο και κρατά μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, με πολύ κρύο.

 

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος μέσω Twitter, την Παρασκευή θα έχουμε καλύτερη εικόνα -δηλαδή αν υπάρχουν και πού -ικανοποιητικά ύψη υετού, κατά κανόνα χιονιού.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΜΥ επεσήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι παράμετροι της επερχόμενης σημαντικής μεταβολής του καιρού, η οποία θα προκληθεί λόγω της κίνησης του ανώτερου χαμηλού που κατέρχεται νοτιότερα και μεταφέρει αέριες μάζες πολικής προέλευσης προς την περιοχή μας.

Ο κ. Κολυδάς δημοσίευσε επίσης στο κανάλι του στο YouTube ένα βίντεο που απεικονίζει με σαφήνεια την ψυχρή εισβολή και τον πολικό αεροχείμαρρο που θα επηρεάσει τη χώρα από την Παρασκευή 21 έως και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com

1 Trackback / Pingback

  1. ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ | NEWSY

Comments are closed.