ΔΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Η παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό 

Ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διαδικασίας χορήγησης ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές καπνού, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής: «Ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου την χορήγηση ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές καπνού όλων των ποικιλιών (Μπασμά, Βιρτζίνια και Μπέρλευ, Σαμψούς Κατερίνης), με  το ύψος της να ανέρχεται στο ποσό των 90 €/στρέμμα και  συνολικά στα 11,3 εκ. ευρώ. Σε εφαρμογή της διαδικασίας απαιτείται η αποστολή του αιτήματος προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η  έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων στους δυνητικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς.

Επειδή οι καπνοπαραγωγοί έχουν αποκλειστεί από τα όποια χρηματοδοτικά προγράμματα ενισχύσεων προκήρυξε η κυβέρνηση για την στήριξη και αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Επειδή το εισόδημα τους εμφανίζει σημαντικές απώλειες και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των δυσμενών  συνεπειών της πανδημίας.

Επειδή επιπρόσθετα οι καπνοπαραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 3ης Μαρτίου και αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Επειδή η αγωνία και ανησυχία των καπνοκαλλιεργητών είναι έντονη για την διεκπεραίωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας

Επειδή οι καπνοκαλλιεργητές αγνοούν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της  διαδικασίας χορήγησης ενίσχυσης λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προβούν στον οποιοδήποτε προγραμματισμό ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διαδικασίας χορήγησης ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές καπνού ώστε να καταστεί δυνατός ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός των καπνοκαλλιεργητών ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου;»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ