ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ

Οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ και Λαϊκής Ενότητας

Τον ίστατο χαιρετισμό στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, Αλέκο Φασιανό, θα απευθύνουν σήμερα συγγενείς και φίλοι . Η κηδεία του θα τελεστεί στις 14:00 στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 87 ετών, προκαλώντας συγκίνηση στους Έλληνες, στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα μπορεί να έφυγε από τη ζωή αλλά μέσα από τα έργα του και την προσωπικότητά του, θα ζει αιώνια, είπε στην ΕΡΤ η σύζυγος του Μαρίζα, για την απώλεια του.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μιλώντας για τον «φωτεινό» φίλο του σε επιστολή στο Γαλλικό Πρακτορείο χαιρετίζει τον “υποδειγματικό, ζωγράφο φιλόσοφο” με τον οποίο μοιράστηκαν την αγάπη της Γαλλίας, την αγάπη της Ελλάδας και την αγάπη της Κέας, νησιού των Κυκλάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού τονίζονται τα εξής:

“Αποχαιρετούμε τον Αλέκο Φασιανό, τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, που συνδύασε μοναδικά το λιτό και ταπεινό στοιχείο της εποχής του με την άφθαρτη ελληνική μυθολογία κάθε εποχής.

Ως αισθαντικός δημιουργός και πολύπλευρος διανοούμενος διαμόρφωσε όσο λίγοι τη μεγάλη παράδοση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως σκηνογράφος, αλλά και επιχείρησε να αναπλάσει την καθημερινότητα της πόλης ως παρεμβατικός εικαστικός.

Το ελληνικό τοπίο σε όλες τις εκφάνσεις του κυριαρχούσε στους πίνακές του. Το φως του αττικού ουρανού δημιουργούσε συνεχώς αναθεωρητικά σκηνικά συνομιλώντας με την ελληνική αρχαιότητα και τη βυζαντινή παράδοση, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την εικονογράφηση της ποίησης του Αραγκόν και του Βαλερί, με την οποία καταπιάστηκε στα πρώτα του χρόνια.

Ο Αλέκος Φασιανός έγινε συνώνυμος της Ελλάδας της ανάτασης και της εικαστικής καθαρότητας των νοημάτων. Αποτόλμησε τη λαϊκότητα, την οποία αναζήτησε μέσα από τη λογιοσύνη των συγχρόνων του, δίχως ποτέ να προδώσει τον κοσμοπολιτισμό του και, ιδίως, τις προσλαμβάνουσες από τη γαλλική κουλτούρα του.

Στο έργο του Αλέκου Φασιανού μια ολόκληρη γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στη σύζυγο και τα παιδιά του”.

ΤΟ ΚΚΕ

Το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Αποχαιρετούμε με θλίψη τον σπουδαίο και εμβληματικό ζωγράφο Αλέκο Φασιανό,  που «μας έμαθε έναν καινούργιο τρόπο να αγαπάμε», όπως εύστοχα είχε πει γι’ αυτόν ο κομμουνιστής ποιητής Λουί Αραγκόν. Ο Αλέκος Φασιανός με το ξεχωριστό ύφος και την απλότητα των γραμμών του έδωσε χρώμα και ποίηση στην καθημερινότητά μας. Οι ανθρώπινες φιγούρες του, οι κολυμβητές, οι ποδηλάτες, τα ερωτευμένα ζευγάρια, οι καπνιστές, οι άγγελοι αποπνέουν ένα βαθύ συναίσθημα και  μια πλατιά αγάπη για τον άνθρωπο. Αποτελούν έκφραση του πλούσιου ψυχικού κόσμου ενός σεμνού, παρά τη φήμη και τη διεθνή αναγνώριση, καλλιτέχνη. «Όταν δεν ζωγραφίζω είμαι δυστυχής» συνήθιζε να λέει και αυτή τη χαρά,  τη συγκίνηση της δημιουργίας, που ξεπηδά αβίαστα μέσα από τις εικόνες του, τη νοιώθει καθένας που έρχεται σε επαφή με τη ζωγραφική του.

Οι τιμές και η δόξα δεν χαρίστηκαν στον Αλέκο Φασιανό. Μια μακρόχρονη μελέτη και εργασία κρύβεται πίσω από τη λιτότητα και την καθαρότητα της φόρμας του, κύρια πάνω στην αρχαία ελληνική τέχνη, που την είχε αφομοιώσει βαθιά, αλλά και πάνω στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη.

Γεννημένος το 1935 στο Μεταξουργείο μυήθηκε από μικρός στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τέχνη από το φιλόλογο μητέρα του. Συμμετέχοντας στις αναζητήσεις της ονομαζόμενης «Γενιάς του ‘30» διαφοροποιήθηκε από τους καλλιτέχνες της γενιάς του, καθώς δεν εντάχθηκε φανερά σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής του δημιουργώντας ένα εντελώς προσωπικό στυλ.  Το 1960 έφυγε με υποτροφία στο Παρίσι, όπου έμεινε τελικά για δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων συναναστράφηκε και συνεργάστηκε με μεγάλους διανοούμενους και καλλιτέχνες. Το επίσημο γαλλικό κράτος τον τίμησε πολλές φορές αποδίδοντάς του το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και του Ιππότη και Αξιωματικού της τάξης των Γραμμάτων και  Τεχνών. Η πιο πρόσφατη αναγνώρισή του ήταν το 2021 όταν παρασημοφορήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το αξίωμα του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών, μια σπουδαία διάκριση καθώς μόνο 20 τέτοια παράσημα δίδονται κάθε χρόνο από τη Γαλλία.

Ο Αλέκος Φασιανός παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Λαϊκή Ενότητα με ανακοίνωσή της αποχαιρετά τον σπουδαίο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, σημειώνοντας τα εξής:.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Αλέκος Φασιανός , ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους των τελευταίων δεκαετιών.
Η ζωγραφική του έχει ιδιαίτερο ύφος , είναι παραστατική, όπου κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα και έχει επιρροές από την ελληνική τέχνη {αρχαία,βυζαντινή, λαϊκή} και ιδιαίτερα από την ελληνική μυθολογία.

Καλλιτέχνης με πολύπλευρη δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και στη Γαλλία, όπου έζησε 35 χρόνια{Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaire} και άλλους. Σχεδίασε αφίσες και γραμματόσημα και συνεργάσθηκε με πολύ σπουδαία θέατρα { Εθνικό, Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν} ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Για το έργο του βραβεύθηκε το 1999 από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010 τιμήθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του”.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού για τον Αλέκο Φασιανό αναφέρει για τον εμβληματικό δημιουργό.

«Έφυγε από τη ζωή ο συντοπίτης μας Αλέκος Φασιανός, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά και μια σπουδαία παρακαταθήκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Παπάγου-Χολαργού. Ο Αλέκος Φασιανός είχε φιλοτεχνήσει τα λογότυπα του Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και ο δήμος Παπάγου-Χολαργού τον είχε τιμήσει με το “Βραβείο Περικλέους” το 2019. Προς τιμήν του το 2021, η αίθουσα που φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Παπάγου-Χολαργού στο Δημαρχιακό Μέγαρο, πήρε το όνομά του, μετά από πρόταση του δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ