Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

Με δήλωσή της, η Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρεται στο φλέγον ζήτημα της επιλογής πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα για τις θέσεις των Προϊσταμένων στην διοικητική ιεραρχία του ΕΦΚΑ, κατά παρέκκλιση των νόμιμων διαδικασιών επιλογής στελεχών και του ΑΣΕΠ, βάσει του πρόσφατου νομοσχεδίου που έχει τεθεί στη διαβούλευση, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η επιλογή Διευθυντών και Διοικητών στο Δημόσιο με κριτήριο τη συγγενική και φιλική τους σχέση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, είναι ένα γεγονός που, στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, το έχουμε δει πολλές φορές.

Μάλιστα, όταν ξεκίνησε, είχαμε πολλαπλώς επισημάνει ότι ο ολισθηρός δρόμος του πελατειασμού μπορεί να οδηγήσει στην αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Αυτή τη φορά, ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να «αλλάξει πίστα» στο πελατειακό κρεσέντο της κυβέρνησης. Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού, διορισμένος από την κυβέρνηση – χωρίς, βεβαίως, να έχει ακολουθηθεί καμία αξιοκρατική διαδικασία για την επιλογή του- ούτε καν εκείνη που η ίδια θέσπισε – αποφασίζει να επιλέξει για Προϊστάμενους στην διοικητική ιεραρχία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, πολίτες από τον ιδιωτικό τομέα, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες επιλογής στελεχών και το ΑΣΕΠ. Οι εκλεκτοί τους δεν θα έχουν, βεβαίως, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις των τυπικών δημοσίων υπαλλήλων και θα μπορούν ευκολότερα και ταχύτερα να πραγματοποιούν τις επιθυμίες των κυρίων τους.

Το Σχέδιο Νόμου που είναι σε διαβούλευση απαξιώνει, επιπλέον και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την παραγωγική σχολή στελεχών του Ελληνικού Δημοσίου, αφού πουθενά δεν προβλέπεται ούτε καν ενίσχυση της υποψηφιότητας των αποφοίτων της σχολής, για τις θέσεις διευθυντών του ΕΦΚΑ.
Όμως, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι κομματικό φέουδο, το οποίο διοικούν οι μετακλητοί τους. Αν δεν μπορούν να αναδιοργανώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, τότε είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν. Κι αυτό πλέον, είναι ολοφάνερο!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ