Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποτελούμενη από του Τάσο Tσιαπλέ, περιφερειακό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και την Μαρία Κωστή, δημοτική σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Τεμπών, επισκέφτηκε περιοχές της Δ.Ε Νέσσωνα του Δήμου Τεμπών, που χτυπήθηκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα και συζήτησε με προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και κατοίκους χωριών.

Αρχικά επισκέφτηκαν το Καλοχώρι, όπου συζήτησαν με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Καλοχωρίου και του Νέσσωνα και επισκέφτηκαν το ρέμα που περνά από το Καλοχώρι και «έσπασε» σε κάποια σημεία που είναι ακαθάριστο και χαμηλή η κοίτη του, πλημμυρίζοντας γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και την απόληξη του ρέματος στον φυσικό «ταμιευτήρα» που καταλήγουν το νερά, όπου διαπίστωσαν ότι λόγω του μη καθαρισμού της κοίτης σε εκείνο το σημείο δεν κατανέμονται ισομερώς τα νερά στον φυσικό «ταμιευτήρα» και έτσι οδηγούνται σε καλλιεργήσιμες περιοχές. Κοντά σ’ αυτή την περιοχή μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο σε μήκος, βάθος και πλάτος ρήγμα σε χωράφια και σε αγροτικό δρόμο, που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε αγρότες για το ποια θα είναι η εξέλιξή του.

Στην συνέχεια συναντήθηκαν στο Συκούριο με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Συκουρίου, Όσσας, Πουρναρίου και Κυψελοχωρίου, με τους οποίους συζήτησαν για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, αλλά και για την κατάσταση σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Από τις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπεία με το σύνολο των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και κατοίκους της περιοχής, αναδείχτηκαν σημαντικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής (ελλιπής ή και καθόλου καθαρισμός ρεμάτων της περιοχής για χρόνια σε όλο το μήκος τους, έλλειψη παρεμβάσεων εκβάθυνσης και ενίσχυσης της κοίτης των ρεμάτων με ζαρζανέτ, σε σημεία που είναι χαμηλή και δημιουργούνται προβλήματα, έλλειψη καθαρισμού του φυσικού «ταμιευτήρα» κατάληξης των υδάτων στο Καλοχώρι, παρεμβάσεις για την ενίσχυση των γεφυρών, κ.α).

 

Οι εκλεγμένοι της Λαικής Συσπείρωσης σε περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμο Τεμπών, υπογράμμισαν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών Τεμπών, για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και εκτέλεσης των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, αφού οι λιγοστές παρεμβάσεις γίνονται συνήθως μετά από πλημμυρικά φαινόμενα και είναι αποσπασματικού χαρακτήρα.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές, με τα ψηφοδέλτια της Λαικής Συσπείρωσης σε περιφέρεια και δήμο, θα αναδείξουν αυτά τα προβλήματα και θα διεκδικήσουν την επίλυσή τους, όπως κάνουν σταθερά για όλα αυτά τα προβλήματα.

Χρειάζεται όμως τα Τοπικά Συμβούλια και οι κάτοικοι των χωριών και της Δ.Ε Νέσσωνα, να κινητοποιηθούν διεκδικώντας άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%, στους κτηνοτρόφους και γεωργούς που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα, χωρίς ταλαιπωρίες και αποκλεισμούς.

Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), γεφυρών και άλλων υποδομών που υπέστησαν ζημιές, με έκτακτη χρηματοδότηση περιφέρειας και δήμου, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να απαιτήσουν τον ολοκληρωμένο καθαρισμό και διευθέτηση των χειμάρρων, αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών, την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος αποστραγγιστικού δικτύου σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές και συνολικά όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία τους, με ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας.

Παράλληλα οι εκλεγμένοι της Λαικής Συσπείρωσης, εξέφρασαν την στήριξη τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών της περιοχής, για την γρήγορη καταβολή 100% αποζημίωσης στους παραγωγούς αμυγδάλων, ελαιών, βερίκοκων, ροδακίνων και άλλων προϊόντων που υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα.

Για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και όσους πραγματικά παράγουν.

Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ καθώς και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του κόστους ζωής για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Ανάκληση των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση του οικιακού και αγροτικού τιμολογίου κατά 50%. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που έχουν πάθει καταστροφή στην παραγωγή τους,

Να αυξηθούν ουσιαστικά οι συντάξεις των αγροτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ