ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ – ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Η ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσεις που συμμετέχει στη πανελλαδική μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/1 στις 12 μ. στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας και καλεί σε μαζική συμμετοχή

Εν μέσω ενός πιο έντονου και μεταδοτικού κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει τη νεοφιλελεύθερη – αντικοινωνική πολιτική της, που αφήνει το λαό, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα, εντελώς απροστάτευτο, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την απρόσκοπτη κερδοφορία του.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, γιατί σε δύο χρόνια πανδημίας κι ενώ πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι δεν ενίσχυσε με προσωπικό, πόρους και μέσα το ήδη βαριά πληγωμένο από τα μνημόνια της λιτότητας δημόσιο σύστημα υγείας. Μείωσε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία, δεν ενίσχυσε την πρωτοβάθμια υγεία. Δεν πήρε αποτελεσματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον συνωστισμό σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.

Την ίδια περίοδο στηρίζει προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αρνούμενη να τον επιτάξει για την υγειονομική προστασία του λαού, δίνοντας σε αυτόν παχυλές αποζημιώσεις, στρέφοντας χιλιάδες ανθρώπους σ’ αυτόν, γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας ή δεν δικαιούνται να κάνουν δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε αυτό.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τον λαϊκό φόβο από την πανδημία για την επιβολή αντιδραστικών μέτρων. Αντιμετώπισε αυταρχικά και κατασταλτικά κάθε συλλογική διεκδίκηση.

Ευθύνεται για την ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη, αφού, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, ενίσχυσε την καχυποψία και τις ανορθολογικές – σκοταδιστικές αντιλήψεις, τροφοδότησε την ακροδεξιά.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπη με πανδημία, φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια, ακρίβεια, εκτόξευση τιμών ρεύματος, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τραγωδίες ανθρώπων, που κάηκαν ζωντανοί, προσπαθώντας να ζεσταθούν.

Η μόνη ελπίδα ότι μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω είναι οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες μας για:

• Αύξηση δημοσίων δαπανών για την υγεία. Στήριξη του ΕΣΥ, άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού, αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας. Επίταξη δομών και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας. Καμία απόλυση υγειονομικού.

• Δωρεάν rapid και Μοριακά τεστ για όλους. Να σταματήσει τώρα η ντροπή των ατέλειωτων ουρών και της κερδοσκοπίας των κλινικαρχών.

• Δωρεάν διανομή μασκών σε όλους.

• Διάθεση των νέων φαρμακευτικών θεραπειών σε όσους τις έχουν ανάγκη.

• Δημόσιες καμπάνιες πειθούς και ενημέρωσης, με την αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων και προσώπων κύρους για αύξηση των εμβολιασμών.

• Λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας προσφύγων και μεταναστών.

• Οικονομική στήριξη πληττόμενων από την πανδημία εργαζομένων και επαγγελματιών, που να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

• Υγειονομικά μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Πληρωμένη επαρκή άδεια ανάρρωσης ή καραντίνας στους εργαζόμενους. Πληρωμένη άδεια σ’ αυτούς για τη φροντίδα παιδιών τους, που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα.

• Αύξηση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, συχνά και επαρκή δρομολόγια.

• Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, σπάσιμο τμημάτων για αποφυγή συνωστισμού στις τάξεις. Δωρεάν, συνεχή τεστ στα σχολεία από εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Άμεση αλλαγή υγειονομικών πρωτοκόλλων, που αφήνουν ανοιχτά τα τμήματα μέχρι να νοσήσουν οι μισοί μαθητές.

• Γενναία αύξηση των μισθών – συντάξεων. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια. Δραστική Μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και μηδενισμός τους στα είδη διατροφής. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμία διακοπή παροχής ρεύματος και νερού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ