ΝΕΑ “ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ” ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “πατάει γκάζι” για την εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι η δοκιμασία της πανδημίας ακόμη ταλανίζει και τη δική μας χώρα, πραγματοποιούνται όλες αυτές οι κινήσεις που θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία.

Ψηλά στην ιεράρχηση των στόχων είναι αναμφίβολα η ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, ενός καθοριστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την ισχυροποίηση και διεύρυνση της παραγωγικής δομής και την υλοποίηση μεγάλων έργων. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να παραμεριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, σε συνδυασμό, όμως, με την ενίσχυση της διαφάνειας. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και το σχέδιο νόμου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), που προωθεί προς ψήφιση στην Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, για το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να με ενημερώσει ενδελεχώς και γι’ αυτό θέλω θερμά να τον ευχαριστήσω».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, στο γραφείο του Αντιπροέδρου -ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου -που επιμελήθηκε ο κ. Πικραμμένος-υλοποιείται η ενοποίηση των δύο υφιστάμενων Αρχών, της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) σε μία, που θα ονομάζεται Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία για την ορθή προκήρυξη και ταχύτερη εξέταση των δημοσίων συμβάσεων και ειδικά όσων αφορούν μεγάλα έργα.

Έτσι, θα είναι δυνατόν να αποφεύγονται προσφυγές και ως εκ τούτου να παρατηρείται καθυστέρηση στην κατακύρωση των διαγωνισμών ή ακόμα και η ακύρωση και η επαναπροκήρυξή τους. Οι συγκεκριμένες διευθετήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, ιδιαίτερα, ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου πρέπει να απορροφώνται σε, κυριολεκτικά, ασφυκτικά χρονικά διαστήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ