Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του paidis.com για την τραγική κατάσταση φαρμακοποιών και ασθενών που βρίσκονται καθημερινά σε αγώνα αναζήτησης φαρμάκων λόγω των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας Θάνος Κουτσούκης που κλήθηκε από τη σελίδα να σχολιάσει το πρόβλημα σε δήλωσή του αναφέρει:

Το ζήτημα είναι διαχρονικό από τότε που επιτρέπονται οι επανεξαγωγές φαρμάκων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ενδοκοινοτική διακίνηση). Υπάρχουν περίοδοι όπως η τωρινή που γίνεται πολύ πιο έντονο το πρόβλημα λόγω πολλών παραγόντων που το επηρεάζουν.
Αυτή τη στιγμή λείπουν αντιπηκτικές ενέσεις, εισπνεόμενα, απλά αντιφλεγμονώδη, αλλά και αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντικαταθλιπτικά κ.α.

Κατά καιρούς με αποφάσεις του ο ΕΟΦ απαγορεύει εξαγωγές φαρμάκων που είναι σε έλλειψη ή σε περιορισμένη διάθεση, αλλά κατά αυτών των αποφάσεων στρέφονται δικαστικά μερίδα ιδιωτών φαρμακαποθηκάριων οι οποίοι θίγονται.
Και λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας οι απαγορεύσεις αίρονται και έτσι επιτρέπονται και πάλι οι εξαγωγές.

Επομένως το ζήτημα είναι καθαρά στην ευθύνη της Πολιτείας.
Αν θέλει η ελληνική Πολιτεία να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων θα πρέπει να το εξασφαλίσει η ίδια και όχι να πετάει το μπαλάκι στους εμπλεκόμενους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Είναι απλό το ζήτημα και επιτέλους πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους σ’αυτή τη χώρα.
Τα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα με χαμηλές τιμές σε σχέση με τον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά, με σκοπό να διανεμηθούν στους δικαιούχους που δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες ασφαλισμένος.

Έρχονται όμως σε συγκεκριμένες ποσότητες για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και άρα δεν περισσεύουν σε καμία περίπτωση, ώστε εμπλεκόμενοι έμποροι να τα χρησιμοποιήσουν ως εμπορεύματα για να τα επανεξάγουν σε άλλους συναδέλφους τους εμπόρους της Ευρώπης.
Ότι εξάγεται αφαιρείται από αυτά που αφορούν τις ανάγκες των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Οι φαρμακοποιοί μια ζωή βρισκόμαστε μέσα σ’ έναν διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα των ασθενών μας.
Αν αυτό δεν είναι αντιπαραγωγικό τότε ποιο είναι;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ