Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 145 ΕΠΟΧΙΑΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΑΚ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, σχετικά με την αδικία που υφίστανται οι εποχιακοί εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Κονσερβοποιίας (ΕΛΒΑΚ) της Λάρισας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, δραστηριοποιούνται μεγάλες μονάδες κονσερβοποιών όπως είναι και η Ελληνική Βιομηχανία Κονσερβοποιίας (ΕΛΒΑΚ ΑΕ), με έδρα τη Λάρισα, που ειδικεύεται στην παραγωγή κομπόστας και πουρέ φρούτων, μαρμελάδων, αλλά και στην επεξεργασία και τυποποίηση βρώσιμων ελιών.

Η κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ,  με ομολογουμένως μεγάλη συνεισφορά στην εγχώρια αγορά, βρίσκεται,  το τελευταίο διάστημα, αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη εξέλιξη. Εν μέσω πανδημίας, κατά το 2021, αποχαρακτηρίστηκε από εποχιακή επιχείρηση, με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί για τρίμηνη εποχιακή απασχόληση.

Σημειωτέον ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω της υγειονομικής κρίσης και προς αποφυγή συνωστισμού, η επιχείρηση αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή και τους εποχικά απασχολούμενους, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και διαφυλάσσοντας την υγεία των εργαζομένων. Έτσι, ενώ απασχολούνταν 500-600 άτομα σε 4 βάρδιες, έγινε μείωση προσωπικού αλλά και μείωση στις βάρδιες. Άμεση απόρροια των επιβαλλόμενων μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού, ήταν να ανέβει ο μέσος όρος εργαζομένων και να αποχαρακτηριστεί η ΕΛΒΑΚ ως εποχιακή επιχείρηση.

Το γεγονός αυτό, προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας και ήταν απόλυτη απόρροιά της.

Συνέπεια αυτού, είναι να βρίσκονται σε απόγνωση οι 145 περίπου εποχιακά εργαζόμενοι της ΕΛΒΑΚ, αφού τίθενται εκτός εποχικού βοηθήματος του Ταμείου Ανεργίας , αφού δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε από τον φετινό  αποχαρακτηρισμό της εταιρείας, για πρώτη φορά στην 50ετή διαδρομή της. Όμως,  οι εν λόγω εργαζόμενοι υπολόγιζαν αυτά τα χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις των καιρών.

Είναι σαφές ότι η ΕΛΒΑΚ αποτελεί σημαντική επιχείρηση του νομού Λάρισας, ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, αφού προμηθεύεται το σύνολο σχεδόν της πρώτης ύλης απευθείας από τους παραγωγούς και συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην άρση της αδικίας που υφίστανται οι εποχιακά χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, προκειμένου να χορηγηθεί ξανά το Ταμείο Ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους της ΕΛΒΑΚ ΑΕ και , σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΑΕΔ να δώσει λύση στους 145 εποχιακούς εργαζόμενους της ΕΛΒΑΚ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ