ΣΤΑ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΗΛΑ

Ικανοποίηση του Μ. Χαρακόπουλου για την απάντηση που πήρε σε ερώτησή του από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιο

«Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, η επίσημη απάντηση με “βούλα”, με υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διατήρηση της συνδεδεμένης στα μήλα έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς διασφαλίζει τη συνέπεια λόγων και έργων. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για τους μηλοπαραγωγούς του νομού, ιδιαίτερα για τους αγρότες της Αγιάς και αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να στηρίξει το εισόδημά τους, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη γραπτή απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Στύλιο στην ερώτησή του για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από αιτήματα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τη διατήρηση της συνδεδεμένης στην καλλιέργεια, είχε προβεί σε κοινοβουλευτικό έλεγχο για το ζήτημα, την περίοδο που θα λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Όπως ανέφερε στην ερώτησή του, η μηλοκαλλιέργεια στον νομό Λάρισας εστιάζεται στην περιοχή της Αγιάς και σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς την διατήρηση της συνδεδεμένης. Υπογράμμιζε, δε, ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά και συνεπώς η απόδοση συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι ο μοναδικός τρόπος στήριξης στη μηλοκαλλιέργεια, η οποία  δοκιμάζεται από τον διεθνή ανταγωνισμό και από πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Εν κατακλείδι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμαινε την οικονομική και αναπτυξιακή σημασία που έχει η παραγωγή μήλων για την περιοχή της Αγιάς.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, στην απάντησή του στον κυβερνητικό βουλευτή, αρχικά  αναφέρεται στη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μήλων και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της μεταβατικής περιόδου 2021-2022. Όπως σημειώνει «για την περίοδο 2017-2022, ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης των μήλων ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 4.000.000 ευρώ περίπου». Ακολούθως, ο κ. Στύλιος ενημερώνει ότι «για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 έχει αποφασιστεί η διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία, με γνώμονα τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Το σχετικό Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας μας έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ