ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ

 Κατατέθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου από τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου εκφράζει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αφαίρεση της ονομασίας Τσίπουρο και Τσικουδιά από τους διήμερους αμπελουργούς μέσω τροποποίησης του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, θεωρεί κλοπή την αφαίρεση αυτής της ονομασίας για ένα προϊόν το οποίο δημιούργησαν, ονόμασαν και παράγουν πάνω από ένα αιώνα και το οποίο έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, μέσω της δικής τους παραδοσιακής παραγωγής.

Η αρπαγή του ονόματος θα ανοίξει τους ασκούς του Αίολου και θα επιφέρει το τέλος των παραδοσιακών καζανιών των αμπελουργών, με αποτέλεσμα την καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου. Τεράστια θα είναι  η οικονομική καταστροφή στο Δήμο Τυρνάβου, μια περιοχή πρωτίστως αμπελουργική,  αφού γύρω από το αμπέλι σχετίζονται οικονομικά και βιοπορίζονται μια σειρά επαγγελματίες και εργαζόμενοι.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αμέριστη συμπαράσταση μας στα αιτήματα και στον δίκαιο αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι Σύλλογοι Αμβυκούχων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής για να διασώσουν το προϊόν τους και κατ’ επέκταση την αμπελοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη που στρέφεται κατά των διήμερων αμπελουργών και να υιοθετήσει την τροπολογία που προτείνουν και καταθέτουν μια σειρά Σύλλογοι Αμβυκούχων, με την οποία επαναφέρει στο κείμενο του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα τις ονομασίες «παραδοσιακό τσίπουρο» και «παραδοσιακή τσικουδιά» για τα προϊόντα των διήμερων αμπελουργών.

26/1/2022

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Χατζηκράχτης Στέλιος

Μπάσμπα Διαμάντω

Τσικριτσής Στέλιος

Μπαντόγιας Νίκος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ