ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ – ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης

Τα τεράστια προβλήματα, που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών καταδεικνύουν τις ολέθριες συνέπειες της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής και πολιτικής προστασίας, της διάθεσης δημόσιων πόρων όχι σε αυτούς τους τομείς, αλλά σε άλλες κατευθύνσεις (προνόμια στο κεφάλαιο, εξοπλισμούς, ενίσχυση δυνάμεων καταστολής), η οποία συντελέστηκε, κυρίως, στα μνημονιακά χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, είναι συνέπεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της απόλυτης σχεδόν παράδοσης δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων, εθνικών οδών κτλ. στα ιδιωτικά συμφέροντα, που εφάρμοσαν με απόλυτη συνέπεια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Η απραγία της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Αττική οδός, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενέργεια κτλ.) για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, καθώς και αδρανής στάση των ιδιωτικών κλινικών στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, γκρέμισαν σαν χάρτινο πύργο το νεοφιλελεύθερο δόγμα της θεοποίησης της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι φανερό, ότι το “λιγότερο κράτος” είναι μια πολιτική, που ευνοεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, δε μπορεί όμως με τίποτε να στηρίξει τους πολίτες τις κρίσιμες ώρες που το χρειάζονται, όπως οι πανδημίες, οι κακοκαιρίες, οι πυρκαγιές κτλ.

Μέσα σε μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας έντονης κακοκαιρίας, την έλευση της οποίας, όμως, γνώριζε όλος ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση, είδαμε να κλείνουν η Αττική Οδός και βασικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, εγκλωβίζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας για πάρα πολλές ώρες σε συνθήκες παγετού. Είδαμε ολόκληρο τραίνο να σταματάει, να εγκλωβίζονται για ώρες εκατοντάδες, να συμβαίνει ατύχημα και οι δέκα τραυματίες, που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, να παραμένουν επί ώρες αβοήθητοι στο κρύο.

Είδαμε νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας να παραμένουν απροσπέλαστα ακόμη και σε ασθενείς, που είχαν προγραμματισμένα χειρουργεία και αιμοκαθάρσεις. Είδαμε περιοχές να μένουν για πάμπολλες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Σε ότι αφορά την Αττική Οδό και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών μέσα στο κρύο επί δεκάδες ώρες:

– Η εκμετάλλευσή εκχωρήθηκε πριν από χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία με σύμβαση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και των εκατομμυρίων χρηστών της, από τους οποίους εισπράττει υψηλά διόδια, χωρίς να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες.

– Η Αττική Οδός κατασκευάστηκε, κυρίως, με χρηματοδότηση του Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Τα χρήματα, που διέθεσε η εταιρεία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από δάνεια, που δόθηκαν από τράπεζες, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς αυτή προσκομίζει τεράστια κέρδη, χωρίς ανάλογη προσφορά.

-Λόγω των χαριστικών ρυθμίσεων της σύμβασης η εταιρεία ζήτησε και έλαβε αποζημίωση από το Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων, λόγω μειωμένης διέλευσης οδηγών κατά την διάρκεια της καραντίνας, όπως επίσης ζήτησε αποζημίωση λόγω των ρυθμίσεων των Υπουργείων για την Αττική Οδό κατά την διάρκεια των ημερών της περσινής χιονόπτωσης.

– Η πολυδιαφημισμένη αποζημίωση των 2000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό είναι εμπαιγμός. Δεν είναι σαφείς ούτε καν οι προϋποθέσεις καταβολής της και ανακοινώθηκε για να κουκουλώσει τα προβλήματα και να ξεχαστούν οι ευθύνες, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα την διαδικασία της νέας παραχώρησής της, που προβλέπεται να διαρκέσει για άλλα 25 χρόνια.

Τα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξαντλούν την κριτική τους στην κυβέρνηση μόνο επί των προσώπων και επί της διαχειριστικής ικανότητάς τους και όχι επί της ουσίας της πολιτικής της, γιατί έχουν αποδεχθεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις και το νεοφιλελεύθερο δόγμα της για ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Όλα αυτά αφορούν τη ζωή, την ασφάλεια και την ευημερία του λαού. Για αυτό επιβάλλεται η υπεράσπιση, κατοχύρωση και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα και της δημόσιας ιδιοκτησίας στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, στις στρατηγικές υποδομές και πρωην δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας.

Οι αγώνες που δόθηκαν για την κατάργηση των διοδίων, για τη μη παραχώρηση σε ιδιώτες των εθνικών οδών, για να μην ξεπουληθούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ κτλ. στους μεγαλοκαρχαρίες, αποδεικνύονται αγώνες ζωής, και πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ακόμη δυναμική, πιο μαζικοί από ποτέ, αν θέλουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να καθορίζουμε το μέλλον μας.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ