ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

30 Ιανουαρίου: Η εκπαιδευτική κοινότητα γιορτάζει και τιμά τους Προστάτες της:

Τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό ή Θεολόγο· οι Τρεις Ιεράρχες. Τρεις Άγιοι Πατέρες, Φωστήρες, που εκτός από την χάρη της αγιοσύνης τους, ξεχώρισαν και για τις επιστημονικές τους γνώσεις, την σοφία τους, την παιδαγωγική και κοινωνική τους προσφορά.

Πέρα από το φιλανθρωπικό τους έργο, παρουσίασαν και πλούσιο διδακτικό έργο, σε εποχές δύσκολες, που κυριαρχούσαν η αμάθεια οι προλήψεις και οι προκαταλήψεις, ο σκοταδισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία, ώστε οτιδήποτε καινοτόμο ή διαφορετικό αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και διωκόταν σθεναρά.

Παρόλα αυτά, τα εμπόδια και οι διώξεις που υπέστησαν δεν τους πτόησαν και δεν τους απέσπασαν από το μορφωτικό και το φιλανθρωπικό τους έργο, αντίθετα κατάφεραν να συζεύξουν το χριστιανικό πνεύμα με το αρχαίο ελληνικό, θεμελιώνοντας την Ορθοδοξία και προάγοντας τα Ελληνικά Γράμματα.

Υπήρξαν πραγματικοί Δάσκαλοι, που δεν μετέδιδαν απλώς στείρες γνώσεις, αλλά αυτό που έκαναν το έκαναν με μεράκι, αφοσίωση και πραγματική αγάπη για τον συνάνθρωπο. Τις γνώσεις τους τις μετουσίωσαν σε πραγματική σοφία, που την εκδήλωσαν έμπρακτα ως προσφορά.

Το παράδειγμά τους επίκαιρο και σήμερα. Παρά την έκρηξη των γνώσεων και την εύκολη και άμεση διάθεσή τους χάρη στην τεχνολογία, μας θυμίζουν ότι η γνώση από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από την πνοή και την ψυχή, το ήθος πραγματικά φωτισμένων ανθρώπων, για να τη διοχετεύσουν προς όφελος της ανθρωπότητας.

Στην εποχή της εικόνας, της πρόσκαιρης προβολής και των προτύπων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής, οι Τρεις Ιεράρχες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο για τους/τις μαθητές/τριες, του ολοκληρωμένου και πραγματικά μορφωμένου ανθρώπου, που χρησιμοποιεί τη γνώση και την πίστη για την εσωτερική πρωτίστως εξέλιξή του και για την προσφορά στους άλλους.

Πρότυπο και για τους εκπαιδευτικούς, καθώς ο πραγματικός Δάσκαλος δεν μεταδίδει απλώς γνώσεις· ο πραγματικός Δάσκαλος εμπνέει.
Χρόνια πολλά στην εκπαιδευτική κοινότητα με την ευχή οι Άγιοι αυτοί Πατέρες να φωτίζουν και να καθοδηγούν το έργο όλων μας.

Ο Αναπληρωτής Δ/ντής
Νικόλαος Ζέρβας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ