ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

 Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο «Human Rights for Beginners»

Οι μαθήτριες/ές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Human Rights for Beginners”⃰ ενημερώθηκαν από την κ.Ασπασία Τσολάκη, Ψυχολόγο, για την έμφυλη βία, η οποία αποτελεί πια ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια και δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο ή ατομικό περιστατικό, αλλά ένα βαθιά κοινωνικό φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση η κ.Ασπασία Τσολάκη ενημέρωσε τους/τις μαθητές/τριες εις βάθος τί συνιστά την έμφυλη βία, τί μορφές μπορεί να λάβει, ποιά είναι τα σημάδια που πρέπει οι έφηβοι να προσέχουν στις συντροφικές τους σχέσεις, καθώς και που μπορούν να απευθυνθούν, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη για τον εαυτό τους ή για κάποια φίλη/ο τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο κύκλος της βίας και οι παράγοντες που εμποδίζουν πολλές φορές το θύμα να αναζητήσει βοήθεια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν τρόποι που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βάλει το λιθαράκι του με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου. Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι η νέα γενιά προσπαθεί να κατανοήσει την αιτία του φαινομένου, να προβληματιστεί, να αλλάξει και να «ξεριζώσει» τα στερεότυπα που στερούν την ελευθερία και το δικαίωμα του καθενός στην αυτενέργεια και στην ελεύθερη βούληση.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του Προγράμματος, Πατσή Κωνσταντινιά και Φακή Ευαγγελία, ευχαριστούν την κ.Ασπασία Τσολάκη για την εισήγηση της και ευελπιστούν σε μελλοντική συνεργασία για ενημέρωση όλων των μαθητών/τριών του ΓΕΛ Τυρνάβου.

⃰ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Human Rights for Beginners” οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία New Wrinkle σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εγχειρήματος “Free to Speak – Safe to learn” Democratic Schools for All,.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ