ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στη Λάρισα πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Λάρισας, για την καταβολή εποχιακού βοηθήματος στους εποχιακούς εργαζόμενους των εργοστασίων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων του νομού.

Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται περίπου από 2 έως 6 μήνες το χρόνο, όμως δεν χαρακτηρίζονται εποχιακοί και δεν εντάσσονται στον Νόμο 1836/89, με αποτέλεσμα να αποκλείονται παντελώς από τα εποχιακά βοηθήματα του νόμου αυτού που όλοι οι άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι δικαιούνται. Επίσης αποκλείονται από την εγκύκλιο 118454/59 του ΟΑΕΔ και ως εποχιακοί να παίρνουν με 100 ένσημα ταμείο ανεργίας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να εργάζονται πάνω από 15 χρόνια σ’ αυτά τα εργοστάσια και να μην έχουν πάρει πότε ούτε καν το πενιχρό ταμείο ανεργίας.

Το Συνδικάτο διεκδικεί:

– Οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του νόμου.

– Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχιακοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως: κονσερβοποιία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών – αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων να παίρνουν με 70 ένσημα και πάνω το ταμείο ανεργίας όλοι.

– Όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89.

– Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ στις 2.500 ένσημα αφού όσοι εργάζονται αποκλειστικά σε αυτό τον κλάδο και πραγματοποιούν από 30 έως 150 ένσημα το χρόνο δεν θα πάρουν σύνταξη ούτε σε 60 χρόνια. Αλλιώς θα πρέπει να υπολογίζεται διπλό το εποχικό ένσημο, να παίρνουν δηλαδή την εθνική σύνταξη και ό,τι προκύπτει από την αναλογική και την επικουρική βάσει του νόμου που υφίσταται.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ